Категорично заставам зад исканията на служителите в МВР. Това заяви пред БНТ вътрешният министър Калин Стоянов.

По негови думи исканията им са справедливи.

Той обясни, че в МВР са направили своите предложения по отношение на бюджета, като те са се припокрили изцяло с исканията на отделните синдикални организации. Имало неща, за които е правен опит в продължение на години да бъдат променени, но това така и не се е случило.

Стоянов изрази надежда на разбиране от министъра на финансите.

Той посочи, че разговорите с финансовото министерство предстоят, а от днес започва да се разглежда и бюджетът.

Министърът допълни и че Антон Златанов ще остане директор на "Гранична полиция". Запитан защо Златанов се води временно назначен, той обясни, че това е практиката в МВР - ръководните служители минават такъв етап, за да може ръководството да се убеди, че са подходящи.

С предупредителни протести полицаите искат 10% увеличение на заплатите

С предупредителни протести полицаите искат 10% увеличение на заплатите

Готвят се за национален протест между първо и второ четене на Закона за бюджета

Бившите директори на "Гранична полиция" и на СДВР щели да останат част от системата на МВР.

Стоянов призна, че не е очаквал недоволството при назначаването на Антон Златанов в "Гранична полиция". По негови думи Златанов е професионалист и е бил буфер между протестиращите и полицията на 2 септември 2020 г.

Министърът подчерта, че случаят с битите студенти под колоните на Министерския съвет не е бил под ръководството на Златанов, а всички проверки срещу него като директор на СДВР не са открили никакви нарушения, включително по времето на Бойко Рашков и служебните кабинети.

Той изтъкна, че служителите на МВР не охраняват само българската граница, а и границата на ЕС. Гранична полиция е натоварена с този проблем и работи в тясна комуникация с всички институции, включително Европейската комисия, увери ресорният министър.

По негови думи ситуацията по границата е изключително динамична, като само за изминалото денонощие са отблъснати между 600 и 700 мигранти, опитали да преминат границата.

Стоянов изрази надежда исканията на МВР да бъдат чути от финансовото министерство, защото не ставало дума само за заплатите на полицаите, а и за искания относно тяхната среда на работа.

Надзорниците застанаха зад исканото от МВР увеличение на заплатите

Надзорниците застанаха зад исканото от МВР увеличение на заплатите

Подкрепа срещат и одобрените на първо четене промени в закона за МВР

Той посочи като основен приоритет на МВР борбата с пътните произшествия. Според него трябва значително да се вдигне броят на досъдебните бързи производства за шофиране след употребата на алкохол и наркотици.

"Всеки ден ставаме свидетели на смъртни случаи и работим много активно в тази посока по линия на безопасността на пътя. Разпоредил съм максимално бързо да търсим надграждане на видеонаблюдението в София", отбеляза Стоянов.

Той обясни, че се търсят възможности да се купят допълнителни видеокамери и допълнителни дрегери, които полицаите да могат да използват. Задвижен е и проект за осигуряване на 370 автомобила на "Пътна полиция", включително високоскоростни.

Предстоят кадрови и структурни промени във вътрешното министерство

Предстоят кадрови и структурни промени във вътрешното министерство

МВР още не знае как Ангел Христов е влязъл у нас, ЮАР пък може да прати следователи заради Къро