СДВР разполага с притеснителни данни за подготвян палеж на сградата на Министерски съвет*.

Георги Хаджиев потвърди, че СДВР има такива данни, но не даде повече подробности по "обясними причини".

На въпрос дали СДВР има притеснения за палеж на сграда на Министерския съвет, Хаджиев заяви: "Не бих могъл да коментирам оперативната информация, с която разполага СДВР по обясними причини".

"Протестирайте, уважаеми граждани, но не нападайте полицията". Такъв призив отправи заместник-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов на брифинг пред журналисти тази сутрин.

Критичната ситуация за полицията по време на протестите била на 10 юли. От вчерашния протест няма задържани хора, нямало е и сериозно напрежение.

Ежедневно полицията бива инструктирана за използването на технически средства или на сила. Първата редица полицаи по време на протестите са с жълти жилетки "Антиконфликт", като 30-40% от тези служители са жени. Това по никакъв начин не предвещава агресия, коментира старши комисар Златанов.

Проверките за полицейско насилие текат един месец

Проверките за полицейско насилие текат един месец

Георги Хаджиев призова да бъде дадено време на полицията

Полицията призовава хората да не се поддават на провокатори.

Със замерянето на полицаи провокаторите целят да предизвикат ситуация на насилие.

Полицията е деполитизирана институция и целят да опазят обществения ред и демокрацията, посочи той.

"Протестирайте спокойно, изразете мнението си кротко и не се поддавайте на провокация. Поздравления за всички, които вчера и онзи ден не се поддадоха. Когато започнаха да падат полицаи и да бъдат ритани, ние сме длъжни да вземем мерки и да запазим живота им, защото и те имат майки и семейства", обясниха от столичната полиция.

Главсекът на МВР зове протестиращите да не се поддават на провокации

Главсекът на МВР зове протестиращите да не се поддават на провокации

Разследват случая с бития младеж, който е студент в Хага

При едни масови безредици не само в България, а и по целия свят има пострадали и от двете страни. Ударените и ранените полицаи са много, но всички са наясно с риска, каза още старши комисар Златанов.

*Припомняме, че на 26 август 1990 г. около 23 часа пламна сградата на Партийния дом в София (сега сграда на Народното събрание, подготвяна за основна). Площадите около Партийния дом бяха средището на гражданските протести - палатковите лагери Град на истината и на движение "Инициатива за гражданско неподчинение", включително и митинги-бдения на Фристофор Събев.

Пожарът в Партийния дом дойде след предупреждение на Пламен Станчев, член на "Инициатива за гражданско неподчинение", че ще се самозапали, ако от пилона не бъде премахната петолъчката. Константин Тренчев също предупреждава, че ако петолъчката не бъде свалена, сградата може да бъде щурмувана.

Разследване установява, че нахлуването, палежът и разграбването са извършени "стихийно и неорганизирано от екзалтирани екстремисти". Подозренията, че щурмът и разграбването са инсценирани така и никога не се доказаха.