Премиерът Николай Денков заминава по-късно днес за литовската столицата Вилнюс, където ще се включи в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО. В делегацията на страната ни участват също военният министър Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Очаква се на срещата да бъдат взето решение за продължаването на политическата и практическа подкрепа на Алианса за Украйна, както и за надграждане на решенията от Срещата на върха в Мадрид през миналата година за засилване на сдържащия и отбранителен потенциал на Алианса и приемането на нов ангажимент за инвестиции в отбраната.

Във Вилнюс ще се проведат заседания във формат съюзници, както и в партньорски формат с участието на държавните и правителствени ръководители на азиатско-тихоокеанските партньори Австралия, Нова Зеландия, Япония и Република Корея и на председателя на Европейския съвет и председателя на Европейската комисия.

Програмата предвижда и провеждане на първото заседание на Съвета НАТО-Украйна, както и неформални заседания на министрите на външните работи и на министрите на отбраната.

Поптодорова: На Срещата на върха на НАТО ще се декларира пълна подкрепа за Украйна

Поптодорова: На Срещата на върха на НАТО ще се декларира пълна подкрепа за Украйна

Според нея няма как Украйна да стане член на Алианса, докато е във война