Лидерите на НАТО ще се споразумеят следващата седмица да помогнат за модернизирането на въоръжените сили на Украйна, да създадат нов форум на високо ниво за консултации и да потвърдят, че страната ще се присъедини към техния съюз един ден, заяви в петък висш цивилен служител на организацията. Но разкъсаната от война страна няма да започне скоро преговори за членство, съобщават АП и "Фокс нюз".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че когато президентът на САЩ Джо Байдън и неговите колеги се срещнат за двудневна среща на върха в столицата на Литва Вилнюс, те също ще се съгласят да увеличат разходите за отбрана, тъй като членовете на алианса предоставят оръжия, боеприпаси и друга подкрепа като униформи и медицинско оборудване в Украйна.

Те се надяваха да приветстват Швеция като следващия член на най-голямата организация за сигурност в света, но турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази сериозни възражения и не е ясно дали те могат да бъдат преодолени навреме. Дори и да е така, присъединяването на Швеция ще стане официално едва през следващите месеци.

"В продължение на 500 дни Москва сее смърт и разрушение в сърцето на Европа, опитвайки се да унищожи Украйна и да раздели НАТО", каза Столтенберг пред репортери в петък. "На срещата на върха ще направим Украйна още по-силна и ще изложим визия за нейното бъдеще.

Столтенберг каза, че лидерите "ще договорят многогодишна програма за помощ, за да осигурят пълна оперативна съвместимост между украинските въоръжени сили и НАТО".

Срещата на върха започва във вторник. Ще бъде създаден Съвет НАТО-Украйна, където могат да се водят кризисни преговори. Украинският президент Володимир Зеленски ще присъства на първото заседание на съвета във Вилнюс в сряда

Столтенберг каза, че лидерите "ще потвърдят, че Украйна ще стане член на НАТО и ще се обединят за това как да доближат Украйна до нейната цел". НАТО за първи път обеща Украйна да стане член един ден през 2008 г., но нещата са се развили малко оттогава.

Запитан кога или как Украйна може да се присъедини, Столтенберг каза, че "най-важното нещо сега е да се гарантира, че Украйна надделява". САЩ, Германия и някои други съюзници смятат, че Украйна не трябва да бъде канена, докато е във война, за да не насърчи Русия да разшири конфликта.

Тъй като Украйна умолява западните си партньори за повече оръжия и боеприпаси, а националните военни запаси сред нейните партньори се изчерпват, НАТО насърчава 31-те съюзници да увеличат военните си бюджети.

През 2014 г. съюзниците от НАТО обещаха да преминат към изразходване на 2% от БВП за отбрана до 2024 г. Във Вилнюс те ще направят минимума от 2%, но няма да поставят никаква времева рамка за постигането на тази цел, казват служители на НАТО. Според новите прогнози, публикувани в петък, само 11 от съюзниците ще достигнат целта от 2% през 2023 г.

Но Столтенберг каза, че се постига добър напредък. "През 2023 г. ще има реално увеличение от 8,3% в европейските съюзници и Канада. Това е най-голямото увеличение от десетилетия", каза той, добавяйки, че европейските съюзници и Канада ще инвестират над 450 милиарда долара допълнително от 2014 г.

Остават въпросителни относно бъдещето на Швеция в НАТО. Тя изостави дългата история на военно необвързаност миналата година, за да потърси защита под чадъра за сигурност на организацията, след като Русия нахлу в Украйна.

Ердоган обвинява Швеция, че е твърде снизходителна към групи, които според Анкара представляват заплаха за сигурността, включително войнствени кюрдски групи и хора, свързани с опита за преврат през 2016 г.

Унгария също задържа одобрението на кандидатурата на Швеция, но никога не е заявявала ясно публично какви са нейните опасения. Представители на НАТО очакват, че Унгария ще последва примера, след като Турция отмени възраженията си.

Останалите 29 съюзници, Столтенберг и Швеция, казаха, че страната е направила достатъчно, за да удовлетвори исканията на Турция. Швеция промени конституцията си, модифицира законите за борба с тероризма и вдигна оръжейното ембарго за Турция, наред с други отстъпки.

НАТО изисква единодушното одобрение на всички 31 членове за разширяване.

Столтенберг, Ердоган и шведският премиер Улф Кристерсон ще проведат разговори във Вилнюс в понеделник в опит да излязат от задънената улица. Въпреки нарастващия натиск президентът на Турция остана твърд в петък.

"Готови сме да прегърнем всеки, който е лоялен към основните ценности на алианса", каза Ердоган на церемония по дипломирането на военни студенти. "Ние не се колебаем да покажем нашата реакция към онези, които защитават терористи и не предприемат необходимите мерки в борбата срещу тероризма."

НАТО няма позиция за касетъчните боеприпаси - съюзниците да решават поединично

НАТО няма позиция за касетъчните боеприпаси - съюзниците да решават поединично

Столтенберг напомня, че те се използват и от Украйна, и от Русия