НАТО трябва да поеме ангажимент за присъединяването на Украйна. Тази позиция изрази пред БиТиВи вицепрезидентът на Атлантическия клуб в България и бивш посланик на България в САЩ Елена Поптодорова за Срещата на върха във Вилнюс. Според нея не трябва да се разчита на членство дефакто. Докато Украйна е във война, няма как тя да стане член на Алианса. Военното престъпление го извърши Русия, категорична е Поптодорова. Българският народ има интерес да бъде защитена източната му граница, изтъкна тя. Във Вилнюс Поптодорова очаква да се декларира пълна подкрепа за Украйна.

Трендафил Величков, политик и журналист, смята, че трябва да се търси мирно решение на конфликта между Русия и Украйна. Той се надява НАТО да положи всички усилия за мирно решение. Най-вулгарното решение е САЩ да предостави касетъчни бомби на Украйна, по мнението му. Не може да се гаси огън, като се налива бензин в него, според Величков. Той смята, че държавният глава се е държал достойно на срещата с Володимир Зеленски. За него има път към мирно решение на конфликта.

Военният експерт ген. Съби Събев изтъкна, че президентът Румен Радев е проявил политическа неадекватност при срещата си с украинския държавен глава. Това е война, подчерта той. Тя може са приключи, ако Русия се изтегли. От началото на конфликта Русия използва касетъчни бомби, по думите му. Русия не иска да отстъпи от някои червени линии, посочи Събев.

Байдън: Украйна все още не е готова за НАТО

Байдън: Украйна все още не е готова за НАТО

Алиансът имал политика на отворените врати, посочи американският президент