Президентът Румен Радев определи проекта за промени в Конституцията на ПП/ДБ като юридически неграмотен и политически порочен. Това се вижда както от конституционалистите, така и от граждани, заяви Радев.

След едно дълго подгряване на публиката за предстоящи чудодейни промени в правосъдната система, за предстояща правосъдна реформа обществото очаквало да види работещи решения за повече справедливост и отчетност, към по-малко политизация, повече предвидимост и по-бързо съдопроизводство. Вместо това се сервирало национално разделение, атака срещу местната власт и президентската институция, отнемане на изборни права и погазване на основополагащи принципи за баланс между властите, както и открита заявка за превземане на съдебната власт, коментира Радев пред журналисти.

Държавният глава присъства на форум в София тех Парк на тема "Автомобилната индустрия на среща с властта", където след участието си направи политически коментар пред журналисти.

По думите му потвърждава се максимата, че колкото по-ниска е легитимността на едно управление, толкова повече то се стреми да закрепи властта си с административни и силови мерки. "Явно управляващите виждат заплаха в служебните правителства. Тя не е от присвояването на някаква имагинерна власт и не е от дългия живот на последното служебно правителство, имаха възможност да му прекратят живота и да не се стигне до служебно правителство, но явно заплахата е от осъзнаването на контраста от последното служебно правителство и последните редовни правителства", изтъкна Радев.

Славов сигурен, че е постигнато съгласие за промяна в Конституцията

Славов сигурен, че е постигнато съгласие за промяна в Конституцията

Партиите заявяват готовност да развият съгласието си в конкретни конституционни текстове

Той посочи, че докато редовните правителства създавали кризи в държавата, служебното правителство ги решавало. Последното редовно правителство демонстрира немощ и разпад по непреодолими противоречия, а служебното правителство демонстрира консолидация и решителност в името на хората, защити Радев служебните си кабинети. Той даде пример, че служебното правителство написало всички закони по Плана за възстановяване и устойчивост, а редовното правителство не успяло да напише нито един. Е, това ли е голямата заплаха, запита Радев.

Според него, когато се правят промени в законите заради личност е грешен подход и това се връща с обратен знак към тези, които го правят. "Промените в Конституцията се правят заради личността на президента и може би заради това, че се подразниха от едно социологическо изследване, което излезе от "Галъп Интернешънъл" в последните дни, което много бързо изчезна от публичния ефир - че въпреки управление в най-тежките кризи 10 месеца служебното правителство излиза с много висок рейтинг и много по-висок от сегашното действащо правителство. Явно това не може да се прости, явно контрастът е много голям", отсече Румен Радев.

Той запита още колко да се влошат отношенията във властта, при положение, че са много обтегнати.

Близо 1/2 от българите са оптимисти за кабинета, но много се чувстват излъгани

Близо 1/2 от българите са оптимисти за кабинета, но много се чувстват излъгани

Силни настроения срещу Сарафов за и.д. главен прокурор, военната помощ за Украйна, еврото и РСМ

Запитан как гледа на идеята националният празник на България да стане 24 май, Радев заяви, че когато властта няма решения за настоящето и за бъдещето, започват война с миналото. "Опитът да се изтрие 3 март от националния календар е покушение срещу историята, срещу идеалите на българските възрожденци, срещу паметта на хилядите загинали за нашата свобода, наши и чужди войни. Аз съм категоричен срещу такива експерименти", обяви се против държавният глава.

Според Румен Радев един референдум по темата ще раздели още повече обществото. 24 май е прекрасен празник, но това, което предлагат е недопустимо разделение и абсурдна ситуация да избираме "за" или "против" българският език, писменост, свобода и държавност. Няма решение на една такава дилема, каза още той.

Андрей Райчев: Радев търси провокация

Андрей Райчев: Радев търси провокация

Държавният глава изостря политическата ситуация