Европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на международните договори, по които тя е страна, както и от одобрената от Европейския съвет през юли 2022 г. Преговорна рамка, за сведение на отговорните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана, се посочва в изявление на президентството.

В своя позиция в понеделник рано сутринта държавният глава Румен Радев отправя остро предупреждение към политиците в Република Северна Македония. Още в първото изречение на позицията се изписва цялото има на западната ни съседка - Република Северна Македония (РСМ), явно в противовес на демонстрацията, направена вчера от Гордана Силяновска, която положи клетва като нов президент на страната, но без да произнесе международно признатото име държавата. Това естествено предизвика скандал, тъй като името Република Северна Македония бе договорено след дългогодишни преговори с Гърция. Гръцкият посланик София Филипиду напусна церемонията по встъпването в длъжност, гръцкото външно министерство излезе с изявление. Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен също укори избора на Силяновска-Давкова.

Румен Радев заявява, че Република България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които РСМ е подписала.

България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват, посочва държавният глава Румен Радев и изрично припомня, че Република Северна Македония е страна член на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности.

След изборите, проведени в РСМ, на власт дойде дясноцентристката ВМРО-ДПМНЕ, която освен че се очаква да състави правителство съвместно с някоя от албанските партии, спечели и президентските избори с представител Гордана Силяновска. Тя победи действащия президент Стево Пендаровски с 69% от гласовете на балотажа миналата сряда. 

Споразумението с България също бе сред проблемните теми за ВМРО-ДПМНЕ в кампанията, като всички представители на победилата партия направиха изявления в посока предоговаряне на Преговорната рамка с ЕС, която включва и проблемните моменти с България. 

Основните послания на лидера на победилата на изборите в Скопие партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в интервю пред македонската телевизия "Канал 5" бяха в посока предоговаряне на условията и изчакване в България да дойде на власт "някой по-разумен". Мицкоски коментира и позицията на служебния премиер Димитър Главчев, че България няма да прави повече отстъпки пред Северна Македония.