В присъствието на кабинета, дипломатическия корпус, представители на съдебната власт, генерали и официални лица Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва за втори мандат като президент и вицепрезидент на България.

С аплодисменти и на крака депутатите посрещнаха Радев и Йотова в пленарна зала. След клетвата последваха химните на страната и на ЕС.

В речта си държавният глава подчерта, че преди пет години хората са му гласували доверие. Вашето доверие е най- меродавната оценка, обърна се с думи на благодарност той към избиратели. Първият президентски мандат се случи в драматично време, изтъкна той и припомни управлението на ГЕРБ, което се характеризирало със схемаджийство, бедността, безправие, мафиотизация, корупция. Ще върнем България в коловоза на правото, се закани той.

ГЕРБ напуснаха пленарна зала обидени.

ГЕРБ напуснаха демонстративно по време на речта на Радев в НС

ГЕРБ напуснаха демонстративно по време на речта на Радев в НС

Вместо промяна в реториката на президента отново чули призиви за чегъртане

Радев припомни и своите три служебни правителства. Държавният глава очерта и кризите, пред които е изправена страната и с които правителството трябва да се справи. Оставам отворен за диалог, увери Румен Радев и обеща подкрепа за непопулярни решения. Все пак се закани да бъде критичен към решенията на властта. Демокрацията и правовата държава са фундаментът, който трябва да възстановим, заяви държавният глава. Той настоява парламентът да отстрани изборните несъвършенства.

В България е налице антимафиотски консенсус, корупцията трябва да бъде отстранена, за да оцелеем като държава и общество, каза още президентът. Той предупреди, че е необходима реформа в прокуратурата и се обяви за конституционните промени. Стабилна и предсказуема нормативна среда, иска още Румен Радев.

Демокрацията е несъвместима с обществената апатия, подчерта Радев. Той настоя още за финансова децентрализация на общините. За да я има България, трябва да ги има българите, заяви още държавният глава и поиска активна демографска политика с акцент върху отговорното родителство. Румен Радев се обяви за образована и просветена нация. Бедността изхвърли хиляди деца от образователния процес, но времето на е стратегиите приключило. Той поиска и здрава и образована нация. 

България трябва да се утвърждава като предсказуем и надежден партньор, засегна и външнополитечската тема държавният глава. В обществото ни е налице консенсус за европейската идентичност на страната, каза още Радев и подчерта, че гласът на България трябва да отеква силно в европейския дебат. Кризите, по думите му, нямат твърди решения, а се решават с диалог. С диалог, по мнението му, трябва да се определя и външната ни политика.

Румен Радев подкрепя присъединяването на Северна Македония в ЕС и затова трябвало да й помогнем да се справи с идеологемите на тоталитарното минало. Приоритет за него остава просвещаването на българските общности зад граница, както и защитата на техните права. Можем да преодолеем кризите и да сбъднем мечтата си за България, убеден е Румен Радев.

Ще продължавам да служа честно и отговорно на отечеството, обеща още държавният глава.

На добър час пожела заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. Идва време за градеж, заяви той, като изтъкна, че е дошло времето и за подадена ръка. Да осмислим идеята за единението, настоя още Вигенин. Заедно ще установим нов конструктивен диалог, убеден е той. Страната ни е изправена пред нелеки изпитания, но Вигенин вярва, че заедно ще се справим.

"Демократична България" също останаха доволни от речта на държавния глава заради поставения фокус върху измененията в Конституцията. Христо Иванов в кулоарите на парламента се присъедини към искането на Румен Радев за съдебна реформа. Тези реформи са неизбежни и ние трябва да започнем да работим за това, каза той. Ще се търси консенсус в рамките на коалиция, стана ясно още от думите му. Като излишна проява Иванов вижда напускането на пленарна зала от страна на ГЕРБ.

След церемонията в парламента Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит посрещна в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" президента и вицепрезидента и отслужи тържествен молебен по повод предстоящото им встъпване в длъжност.