България доказа, че защитава стриктно и с постоянство границите на ЕС, като зачита европейските стандарти и изпълнява критериите за присъединяване към Шенгенското пространство.

Това е заявил заяви президентът Румен Радев по време на двустранна среща с австрийския държавен глава Александер Ван дер Белен в рамките на 13-та среща на държавните глави от групата "Арайолуш" в малтийската столица Валета.

Българският държавен глава също така е посочил, че за да бъдем максимално ефективни и в бъдеще, членството на страната ни в Шенген е ключово условие.

Заявката на Румен Радев по време на срещата е отговор на думите на канцлера на Австрия Кристиан Керн и външният министър Себастиан Курц, които отхвърлиха визията на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за приемането на България, Румъния и Хърватия в еврозоната и Шенгенската зона.

Не искаме България и Румъния в Шенген, намекна Берлин

Не искаме България и Румъния в Шенген, намекна Берлин

Честно казано все още има дълъг път да се извърви

По време на срещата Румен Радев изрази благодарността на страната ни за помощта, която Австрия оказва на България за гарантиране на сигурността на границите в рамките на съвместни операции на Фронтекс. Двамата държавни ръководители заявиха, че ще продължат да подкрепят общоевропейските мерки за свеждането на нелегалната миграция в Европейския съюз до минимум.

Иначе по време на двустранната среща Румен Радев и Александер Ван дер Белен са изразили съгласие, че дълбоките и приятелски двустранни отношения между България и Австрия допринасят за реализирането на заложените общи приоритети в Програмата на Триото председателства на Съвета на ЕС.

Съгласие двамата президенти са изразили и по отношение на развитието на Дунавския регион, което трябва да бъде изведено на преден план в дневния ред на ЕС, а последователните председателства на двете страни на Съвета на ЕС са отлична възможност за това.

По време на срещата двамата държавни глави изразиха подкрепата си и за съвместните инициативи между двете страни в областта на образованието и културата.