Конституционният съд (КС) се произнесе, че разпоредба от Закона за местното самоуправление и местната администрация, свързана с прекратяване пълномощия на кметове при участие в търговски дружества, не е противоконституционна.

Кметът на Благоевград Румен Томов смята отново да се яви на избори, ако се стигне дотам, мандатът му да бъде прекратен. При всяко положение ще се явя отново на избори, посочи Томов, който обаче все още се надява ВАС да се съобрази с мотивите на Конституционния съд, който потвърдил неговата защитна теза, че няма краен срок за завършване на процедурата по заличаване на една от фирмите му. Конституционният съд бе сезиран от БСП, които подкрепиха кандидатурата му на местните избори.

Благоевград ще избира кмет отново

Благоевград ще избира кмет отново

Това стана ясно след заседанието на Конституционният съд днес

Румен Томов прочете и части от решението на Конституционния съд. Срокът за заличаване на фирмите от един месец е по думите му "погрешна практика, наложена във времето от определени хора". Припомняме, че казусът възникна именно заради това, че Румен Томов не е заличил едноличната си фирма в едномесечен срок след избирането си за градоначалник на последните местни избори.

Конституционният съд казва, че срокът е един месец да се предприемат действия и да има ясно изразена воля за прекратяване на тези взаимоотношения, поясни Румен Томов.

Кметът не се нае да коментира дали според него има умисъл или тенденциозност от страна на адвоката му и въпреки че призна, че се познават и са близки по семейна линия, в момента той вече не поддържа никакъв контакт с него.

ВАС спря делото за кмета на Благоевград, чака решението на КС

ВАС спря делото за кмета на Благоевград, чака решението на КС

Те искат КС да се произнесе дали членът, по който се отстраняват кметове, е противоконституционен

"Това е борба за демокрацията в България, защото от този момент нататък нито един съдебен състав няма да си позволи да отстранява хора като мен на базата на погрешна съдебна практика", заяви Румен Томов.

Той допълни, че е сигурен, че отново ще спечели изборите, ако се стигне до тях.