Първата среща на най-високо равнище между ЕС и Русия след влизането в сила на Договора от Лисабон е протекла конструктивно и е отбелязан частичен напредък, се казва в приетата на 17 юни резолюция на ЕП по въпроса.

Депутатите изразяват убеждението си, че Русия остава един от най-важните партньори за ЕС в изграждането на дългосрочно партньорство за справяне с общите предизвикателства в икономическата сфера, човешките права и демокрацията, енергийната сигурност и климатичните промени.

Текстът на резолюцията призовава ЕС и Русия да ускорят преговорите по сключването на ново правно обвързващо споразумение, което да излиза извън рамките на икономическото сътрудничество и да включва "като неделими елементи" демокрацията, правовата държава и зачитането на правата на човека.

Депутатите приветстват неотдавнашното ратифициране от Русия на Протокол №14 към Европейската конвенция за правата на човека, както и потвърждаването на мораториума върху смъртното наказание. Те изразяват надежда, че това е първата стъпка към осъществяването на декларираното от руските власти намерение за подобряване на спазването на правата на човека в страната.

По нататък в резолюцията се призовава за по-голямо участие на гражданското общество, НПО и организациите за защита на правата на човека в срещите на високо равнище между ЕС и Русия, провеждани веднъж на всеки две години.

Парламентът настоява руските власти да сложат край на "продължаващата и широко разпространена безнаказаност на насилието срещу защитниците на правата на човека" и, по-конкретно, премахването на климата на терор и беззаконие в Северен Кавказ.

Депутатите приветстват подписването на споразумението за установяване на механизъм за ранно предупреждение за енергийната сигурност между ЕС и Русия и призовават Съвета и Комисията да продължат да работят с руската страна, за да се избегне ново прекъсване на доставките, както това вече се случи няколко пъти през последните години.

Членовете на ЕП подкрепят установяването на безвизов режим между ЕС и Русия, като това трябва да стане "в синхрон с процеса на въвеждане на визови облекчения за страните от Източното партньорство".

Европейският парламент потвърждава своя ангажимент по отношение на териториалната цялост на Грузия в рамките на международно признатите граници.

В заключение, депутатите отново настояват, че на Мисията за наблюдение на Европейския съюз (EUMM) трябва незабавно да се осигури безпрепятствен достъп до Абхазия и Южна Осетия.