Загубите на Русия от т.нар. "доматена война" с Турция могат да достигнат 1,3 - 1,5 милиарда долара. Това се посочва в последното издание на "Мониторинг на икономическата ситуация в Русия. Тенденции и предизвикателства на социално-икономическото развитие", изготвен от експерти на водещи икономически институти.

"Търговската война с Турция заради зимните домати принесе в жертва експорта на зърно и растителни масла, загуби в захарната и друга преработващата промишленост на сума $1,3-1,5 млрд., чиято съдба от гледна точка преориентирането им към други пазари остава неясна", се отбелязва в анализа, цитиран от finmarket.ru.

На 15 март Турция изключи Русия от списъка на страните, имащи право да внасят в страната без мито пшеница, царевица, слънчогледово олио и някои други стоки. Това решение, както посочват експертите, бе свързано със забраната за доставка в Русия на турски домати, която е в сила от 1 януари 2016 година.

Може ли България да спечели от търговската война Русия - Турция?

Може ли България да спечели от търговската война Русия - Турция?

Отваря се възможност за износ на зърнени култури за Турция

Авторите на анализа са пресметнали, че забраната за внос на турски домати и краставици е освободил на руския пазар нища от порядъка на 508 милиона долара. Но според тях, въпросът дали тя ще може да бъде запълнена от руски производители на цена удовлетворяваща потребителите остава открити.

И именно потребителите "се намират в доста губеща позиция" от този спор, се отбелязва в доклада. Защото в магазина цената превишава три пъти тази, по която доматите се внасят в Русия. Второ, производствената цена на руската парникова продукция превишава средната цена на вноса, независимо от доставчиците.

И трето, даже и да продължи импорта на домати от Турция по защитна тарифа, то той би бил по по-ниски цени от колкото доставките в Русия и други страни, отбелязват експертите.

По мнението на авторите на доклада, турската забрана като ответна крачка е по-болезнен за Русия, отколкото забраната за внос на турска продукция в Русия. Турция е успяла да пренасочи потока от домати в страни, които имат с русия осолени търговски режими - Беларус, Азербайджан, Казахстан, и е загубила на практика около 10 на сто от този си износ.

Освен за тези страни, през 2016 г. почти два пъти се е увеличил износът на турски домати за Сърбия и три пъти за Украйна.