Русия и Турция неизбежно се сблъскват на български терен и това не бива да ни учудва. Това заяви бившият посланик на България в Москва Илиян Василев в сутрешния блок на БиТиВи.

"В този доста голям сблъсък ние сме непосредствени съседи, т. е. сме част от фронта. В България нещата са турбулентни – това, което виждаме около Пеевски, „Алекс партнърс“, е ехо на по-голяма и силна драматургия, в която участваме като актьори“, изтъкна експертът.

Запитан как да се тълкува забраната, ако е официална, Ахмед Доган, Делян Пеевски и още 136 души да влизат в Турция, Василев отговори: „Конфронтацията между Турция и Русия поставя тези хора в положение на поддръжници на опонента на Анкара“. 

Дипломатът припомни речта на Доган, в която „той се асоциира с Русия и Турция възприе това като враждебен акт“. Двете страни се намират в остра конфронтация и Анкара предполага, че „турският етнос, без значение дали живее в Турция или в България, ако не друго, няма да бъде на страната на врага или опонента“, обясни Василев.

На въпрос доколко последните събития, като например обявяването на турския аташе в Бургас за персона нон грата, имат връзка в този сюжет, Василев отговори: „Това е част от българския мизансцен, защото беше оказан изключителен натиск върху външното министерство и правителството да предприеме действия, които наричам "юруш дипломация" – едва ли не да експулсираме турския посланик, без изобщо да си дават сметка за рисковете и ползите. Слава Богу, вероятно нашите намериха равнището, на което да успокоят вътрешния натиск и да реагираме на най-ниското възможно ниво, тъй като всяка реакция трябваше да бъде съразмерна и да може да се надгражда."

В дипломацията видимата част на тези размени е много малка, не повече от 20%, има много други дискретни начини, по които може да се комуникират едни или други оценки за нежелателна дейност на дипломатическия състав. Когато станат публични, очевидно трябва да удовлетворят общественото очакване, обясни още Василев.

Има доста голямо напрежение в България, независимо от събитията в Турция, но то е изключително катализирано от конфронтацията между Турция и Русия. Имате, от една страна, сили които подкрепят Русия, други сили, които подкрепят Турция. У останалите има изключително много политически прагматизъм и те реализират конкретни политически ползи, добави той.

Според Василев не трябва да се вярва на всичко, което се казва, защото в българската политика има изключително много пиар.