"Отношението към Русия е станало по-лошо, отколкото преди 10 г. В момента Русия не харесва състоянието, което е установено след Студената война и отношенията с нея трябва да се разглеждат в този контекст. Европа не е разделена във възгледите си по отношение на Русия както преди 10 г. Русия се класифицира като недемократична страна и страна с проблеми".

Това заяви Кадри Лийк, старши анализатор в Европейски съвет за външна политика в доклада "Одит на силата в отношенията между ЕС-Русия"

По повод санкциите срещу Русия, Лийк цитира проучване, според което хората казват, че те могат да се премахнат, ако се изпълни Минското споразумение. Няма дебат по отношение на санкциите, стана ясно още от думите й.

Тя припомни, че Франция и Германия имат различни визии за Русия, други страни също търпят трансформации на позициите си, така че ще има промяна.
Русия трябва да се разгледа в дълбочина, да се дискутира това какво Европа иска от Русия. По отношение на енергийната политика Европа е постигнала успех и Русия вече не може да я разделя.

Русия иска да се върне към свят, в който има сфери на влияние, смята Лийк. Тя заяви, че Русия е очаквала приятелство с Тръмп, което ще преразпредели света на сфери на влияние. Оказало се, че Тръмп може да им е приятел, но Тръмп не им е дал решение в Украйна. ЕС не се е сринал, както се е очаквало, така че Русия отново се завръща към Европа.

Русия се намесва в Европа, за да ерозира либералния консенсус. Затова и тя поддържа крайно десни партии в Европа.

Информационната война на Русия е дело на отделни институции, това не е дело, обмислено и координирано. Има руска намеса в изборите в САЩ, но не това е довело до победа на Тръмп на власт, смята анализаторката.

Русия също не е виновна за Брекзит. Основният производител на жълти новини във Великобритания е жълтата преса.

Евродепутатът Андрей Ковачев се включи в дискусията с въпроса, че трябва да мисли как ЕС отговаря на предизвикателствата. По отношение на санкциите трябва да се реши дали не трябва да се започне пак с диалога с Русия.

Евродепутатът припомни, че в ЕС има звено, което прави анализ на пропагандата в ЕС и в частност от Русия. Трябва на всяка дезинформация бързо да се отговори, категоричен беше Ковачев.
За България фалшивите новини са свързани със забрана на зеленчуци, като примера с розовите домати, които ЕС забранил, забрана на кръщенета, ракията и т.н.

За страната ни има опорни точки, които се ползват срещу санкциите, като тази колко вредят те на износа ни. Ковачев подчерта, че това не е вярно, защото производителите ни са намерили други пазари. За да има диалог трябва да има желание и от двете страни. ЕС винаги е искал Русия като съсед, като предвидим свой партньор, заяви още Ковачев.

По отношение на санкциите има разделение между Севера и Юга в ЕС. Страните от Севера са много по-твърди, а страните от Юга са по-колебливи. Има обаче страни като Испания, които след случая с Каталуния са се преместили към Севера.

Ако ЕС не присъства на Западните Балкани, то оставяме една геополитическа черна дупка, в която други сили да използват всички инструменти, за да увеличат своето влияние.

От България зависи да убеди европейските партньори, че Западните Балкани са много важни.

За разширяване на ЕС със страни като Армения, Молдова, Украйна няма съгласие от страните от Източното партньорство, докато за Западните Балкани не е така.

По отношение на използване на "мека сила" от страна на Русия, беше посочен проектът Южен поток, който у нас струва 3 пъти повече, отколкото подобен проект в европейските страни.

И още по повод "меката сила" на Русия, Кадри Лийк, заяви, че част от наративите, излъчвани от страната, работят, не защото руснаците са толкова обучени, а просто защото в някои държави работят.

Русия трябва да приеме факта, че страни като Украйна са независими и не може да бъде в нейната сфера на влияние. Ролята на ЕС е да демократизира Украйна през следващите години.
Русия иска да ни каже, че светът отново трябва да е разделен на сфери на влияние. Всяка страна обаче трябва да решава сама къде ще бъде и в 21 век със сила не може да се реши коя къде да е, да има промяна на границите.

Според проучване като опасност за нас на първо място хората слагат мигрантите, а на последно - руската агресия.