Вдъхновени от речта на президента Росен Плевнелиев пред Европейския парламент, няколко граждански организации излязоха на митинг пред бившия партиен дом в столицата, за да обявят: „Да на България в ЕС и НАТО и не на настъплението на кремълската пета колона”.

Президентът не е съвършен политик, съвършен човек, но последната му реч пред Европейския парламент беше изключително вдъхновяваща”, обяви съпредседателят на движение „Обществен натиск” Манол Глишев.

По думите му, държавният глава е казал няколко важни неща, които трябва да се напомнят на българската публика, а именно: „България е европейска и проевропейска страна, т. е. тя не само е в съюза, но е и лоялна към него”, коментира Глишев.
Той подчерта, че Европейският съюз е нужен за България и тя за самия него. „Не сме незначителна държава”, обяви Глишев и допълни, че същото се отнася и за НАТО.

Той изтъкна, че Русия пречи на Грузия, Украйна и Молдова да влязат в ЕС и НАТО. „Русия им пречи и развива своя много вредна пета колона в България”, изтъкна Глишев.

Той поясни, че няма предвид само заселването на руснаци по Черноморието - това не било чак толкова страшно. „Говоря за незаконното икономическо влияние, което руски компании придобиват в България и за техния незаконен лобизъм в българската политика”, уточни съпредседателят на „Обществен натиск”.

Той бе категоричен, че на страната ни се пречи да се развива добре като европейска натовска държава, а България трябвало да бъде такава, ако искаме да влагаме повече пари в образование, да преодолеем корупцията и да проведем съдебна реформа.

Според Глишев решението на президента Плевнелиев да не се кандидатира за втори мандат било рационално след огромната негативна кампания срещу него.

Целта на проявата, която се провежда в триъгълника на властта, е прокламиране на значимостта, която НАТО и ЕС имат за България и значимостта на България за тези два пакта.

Около 100-ина души участват в митинга, като развяват знамена на България, на ЕС и на НАТО.

„Нашият митинг е граждански, не е политически”, заяви по време на митинга един от организаторите Димитрин Вичев.
Няколко организации стоят зад днешния митинг, а именно: Движение „Обществен натиск”, Съюз на резерва „Атлантик”, Асоциация на българите в Македония „Иван Михайлов – Радко” и др.