ГЕРБ изглежда като партия, която е загубила възможността да диктува събитията в страната, а причината за това е СРС скандалът. И това е начин да си върнат инициативата.

Така лидерът на ДСБ Иван Костов коментира в студиото на БНТ решението на министър-председателя Бойко Борисов да поиска от Народното събрание вот на доверие.

Той подчерта, че това решение на премиера не е изненада. „Като че ли ГЕРБ затъва в отговор на чужди провокации. Темата със СРС-тата измества всички останали теми на правителството. И това е начин те да се опитат да си върнат инициативата."

Иван Костов бе категоричен, че Бойко Борисов трябва да направи всичко възможно, за да върне важните въпроси, защото гражданското общество е разтерзано от тази милиционерщина - някакви хора вадят непрекъснато някакви СРС-та, всички се занимават с четене на СРС-та.

Това просто става едно шизофренично състояние. Това не е демократично гражданско общество, то се занимава с други много по-важни въпроси, а не с такива провокации", отсече още той.

Тъмносиният лидер подчерта и че ситуацията в момента е толкова объркана, защото хората не знаят какво всъщност става. „Ние не знаем обстоятелствата и стоим в неведение. Но някъде тази истина се знае, някой знае кой е поръчал тези СРС-та, някой знае какво и от кого е било подписано."

На въпрос кога ще свърши този скандал Иван Костов заяви: „Нека попитаме хората, които знаят това нещо - това са президентът Георги Първанов, съветникът му Цвятко Цветков и Алексей Петров - хората, които са в дъното на нещата, заедно с други престъпни групировки."

По думите му в дъното на тази атака стоят руските енергийни проекти, защото големите интереси на руската страна са правителството да не потвърди подкрепата за "Набуко", както и да се продължи строежа на АЕЦ "Белене."

„Аз съм бил обект на тази атака и тези зъби съм ги усещал по себе си", изтъкна Костов и добави: „ Бойко Борисов трябва да влезе в истинска битка с тройната коалиция, с нейните кадри."

Той подчерта, че е започнала война и се водят военни действия, за да се препятстват определени неща.

„Не се стреля, но има много други средства. В тази война ние сме на страната на гражданското общество и искаме да има политически идеи България да реши своите проблеми. Искаме да не нараства слабостта на правителството, защото ще се получи ситуация, идентична с тази, при която беше свалено правителството на Жан Виденов.Тогава цената на зърното се вдигна, то беше изнесено и правителството падна.

Лидерът на ДСБ подчерта, че в момента има тройно повишаване на цената на зърното, а правителството няма сила, няма компетентност и енергия да се занимае точно с този проблем, касаещ цената на хляба, месото олиото. По думите му това са проблеми, които се получават, само ако правителството е изключително слабо и не може да се фокусира върху въпросите на гражданите.

Ако българските продукти се изравнят със световните, това ще е страшен удар върху бедните хора в България, смята Костов.

Ако премиерът последва нашия съвет, който дадохме още в началото и защити интересите на страната ние ще го подкрепим. Даването на гаранции за проекта "Набуко" и спирането на строежа на АЕЦ "Белене" е въпрос на едно решение на Министерски съвет, посочи Костов.

Той поиска още да се влезе в специалните служби, в МВР и да се махнат представителите на тройната коалиция, заемащи ключовите позиции, за да няма къртици и подводници.

"Трябва да се снеме мишената, върху която е прицелен огънят, както направихме, когато бях министър-председател", каза Костов. Той припомни, че тогава е трябвало да се освободи от някои министри, но е успял да изкара целия мандат. Костов не отрече, че в случая мишената е Цветан Цветанов, като допусна и че самият премиер също може вече да е станал мишена.

Вероятно ние ще кажем, че ще подкрепим Бойко Борисов, ако прекрати тази агония, ако пренебрегне руските интереси, ако започне тази война, поясни лидерът на ДСБ.

Запитан дали техните искания са припокриват с предложението на БСП да се мине на втори кабинет с водещи фигури като Кристалина Георгиева и Росен Плевнелиев Костов бе категоричен:"Не вярвай на данайците, когато ти поднасят каквото и да било. Те не са хората, които да дават съвети на Бойко Борисов и това си е чисто и просто вкарването на Троянски кон в ГЕРБ."

По думите му министър-председателят трябва да влезе в истинска битка с бившата тройна коалиция, тъй като в момента има подменени теми и други въпроси са поставени на дневен ред: „Хората в момента не са интересни, а социалният президент се отнася съвършено цинично и се опитва да пробута руските интереси."

Лидерът на ДСБ бе категоричен, че става страшно, ако се окаже, че тези записи са направени със СРС-та и не са монтирани. „Следва директна отговорност за изтичането на хората, които са ги подписали. Тогава  става много лошо за България, защото не знаем кога ще спрат и не знаем какъв е пробивът. Това означава, че частни лица подслушват, който си поискат и тогава каква България, какъв Шенген, какъв ЕС."

В заключение Иван Костов не пропусна да предложи услугите на ДСБ, ако ГЕРБ поискат каквито и да било консултации по тези теми, защото на тях в момента им трябва „много хладнокръвие, много трезва оценка."