България има уникален шанс да повиши геополитическото си значение и да стане мощен енергиен възел в района, ако се реализират трите енергийни проекта „Бургас - Александруполис", АЕЦ „Белене" и „Южен поток".

Това заяви пред студенти във Варна посланикът на Руската Федерация у нас Юрий Исаков, цитиран от БНР.

Припомняме, днес по-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че „Бургас - Александруполис" е неизгоден и за него няма пари. Подобно изказване, дори по-крайно - че се отказваме от петролопровода, премиерът направи и преди няколко дни, въпреки че все още липсва официално решение на Министерски съвет.

В противен случай, ако България се откаже, продължи посланик Исаков, Турция има подобен шанс, тъй като там съвместно с Русия започва изграждането на модерна атомна електроцентрала в 4 блока и мощност от около 2.6 млн. мегавата.

Според него трябва да се преодолее и големият дисбаланс между вноса и износа между България и Русия, а България трябва максимално да облекчи визовия режим за руснаци, както това правят Испания, Хърватия и Гърция.

Исаков допълни, че въпреки кризата броят на руските туристи у нас се запазва на миналогодишните стойности с вероятност дори да се увеличи.
Общият размер на инвестициите от Русия у нас са 1,5 млрд. евро, а само в недвижими имоти руснаците са инвестирали 1 млрд. евро.

Юрий Исаков каза още, че по отношение на реализацията на проекта за противоракетна отбрана в България от руското посолство се информират от медиите, което е неприемливо. Това според него би трябвало да става директно от партньорите в София и САЩ.