Яне Янев обяви, че партията му няма да подкрепи предложението на ГЕРБ за конституционни промени, които да доведат до смяна на Висшия съдебен съвет.

Уважаваме много становището на председателя на парламента г-жа Цецка Цачева, която сподели това с нас преди време, но РЗС има принципна позиция за това, че „кърпежи" в сегашната Конституция са несъстоятелни и на практика ще доведат до още по - големи проблеми и ням ада могат да постигнат така желаните реформи в съдебната система, коментира лидерът на РЗС.

Той обяви, че РЗС продължава събирането на подписи с цел провеждането на референдум за свикване на Велико народно събрание и приемане на нова Конституция.

Янев подчерта, че могат да водят диалог с всички политически сили, които са съгласни с тезата, че на България е необходима нова Конституция, за да се изгради нов тип държавност.

РЗС няма да подкрепят и замислените от ГЕРБ конституционни поправки във връзка с внесения изборен кодекс. „РЗС смята, че този изборен кодекс е едно недоносче, скалъпено от Искра Фидосова", категоричен е Янев.

Той изрази убеждението си, че ако изборният кодекс бъде приет в този си вид, той ще доведе до непознати в историята на България за последните 20 г. изборни закононарушения. С този кодекс се отварят десетки вратички за големи злоупотреби и нарушения на демократичния вот.

От РЗС обявиха, че ще внесат свой изборен кодекс и свой проект на закона за политическите партии. „Нашият изборен кодекс е така структуриран, че да отговаря на изборното законодателство в старите 15 страни-членски на ЕС", подчерта лидерът на РЗС.