До 16 октомври 2020 г. от Земеделското министерство ще се разплатят със земеделците от различни сектори по мерките de minimis.

Подпомагането е с около 19 млн. лева за производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и винени лозя. След 16 октомври започва разплащане на директните плащания за бранша. Това заяви на пресконференция земеделският министър Десислава Танева.

Прехвърлихме 70 млн. евро от програма Развитие на селските райони към директните плащания и това доведе до 12% по-високи ставки, каза Танева. За животвновъдство ще бъде разпределен над 25 млн. по програма de minimis. За пчеларството има над 6 хил. потенциални бенефициенти. За сектор плодове и зеленчуци подкрепата е с близо 19 млн. лв. по програма de minimis.

Когато започна карантината, предприехме мерки за подкрепа на земеделските производители и животновъди. Предприехме мерки за контрол на вносната земеделска продукция от трети страни, за пръв път БАБХ работеше на 100%, каза министърът.

Изпълнителният директор на Съюза на градинарите в България Мариана Милтенова обясни, че въпреки настояването от бранша да се намали ДДС за земеделците, на този етап няма как да се намали ДДС за сектор плодове и зеленчуци. Така им отговорили управляващите на поставения въпрос. От 2000 г. от бранша искат дефиренцирана ставка на ДДС, но този въпрос не е намерил решение.

В Румъния ДДС за техните колеги е 5%. Ако се намали ДДС за плодове и зеленчуци, ще се подобри здравето на хората и ще има конкурентноспособни български производители. Ще се увеличи и приходът в хазната, убедени са от бранша.

По думите на председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов сушата е разглеждана като форсмажор. От асоциацията инициират срещи с всички банки за разсрочване на кредити. Не говорим за данък печалба, говорим за ДДС, уточни той.

От бранша са поискали да се разгледат и актовете, които са получили производители заради това, че по време на извънредната ситуация са искали да отидат до нивите си.

България бе инициатор на различни етапи от този дебат, обединихме и други страни-членки. В петък получихме писмо от ЕК за нотификация, с която се предоставя 160 от 320 млн. бюджет за мерки COVID 1 и 2 и 3 като последната е за преработвателната промишленост, обясни Танева.

Нашето предложение бе 25% национално съфинансиране, на финала бе одобрено 15% национално съфинансиране. Подмярка Ковид (1 и ковид 2) ще бъде отворена на 15 август. Приемът на документи по тях ще бъдат до 21 септември за ползване на отсъпка на акциза на горивата, обясни Танева.

Ако няма допълнителни условия от бранша, разплащането по някои мерки ще бъде до 31 август, а където има допълнителни условия плащането до края на август, септември или ноември месец. Сега извън от картофопроизводителите няма друго постъпило предложение за условия, които предлагат по-късно изплащане, каза Танева.

Междувременно от Министерския съвет (МС) информираха, че са одобрили 19 млн. лева за производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и с винени лозя. Потенциалните бенефициенти са близо 25 000, стана ясно на среща в Министерския съвет.

"Виждате пандемията в цяла Европа какво прави. Следващите месеци ще бъдат критични за света, не само за България. Важно е сега по най-бързия начин да подпомагаме секторите, които могат да загинат", изтъкна премиерът Бойко Борисов.

Ще се търсят допълнителни възможности за кредитиране на стопаните от сектора, пострадали от пандемията от COVID-19, при изключително благоприятни условия през Българската банка за развитие, допълни премиерът.

98 млн. е помощта за покриване на акциза на горивата на земеделските стопани. Тези пари се предоставят от митниците, когато предоставят фактури за покупка. От 10 до 20 август е приемът на документи по програма де минимис. Бързината зависи от критериите и условията, каза Танева.