С над 5,5 млн. лв. България помогна на 18 страни през тази година по линия на официалната помощ за развитие.

С част от средствата до октомври са дофинансирани двустранни проекти и международни организации, а други са дарени като хуманитарна помощ.

Голям дял от помощта е разпределен за страните от Западните Балкани и Източното партньорство. В двата региона са финансирани общо 60 проекта за развитие на образованието, науката, културата, социалната интеграция и гражданското общество, като 43 от тях са свързани с дългосрочния външнополитически приоритет на страната ни за евроатлантическа интеграция на Западните Балкани.

Най-голяма подкрепа страната ни е оказала на Северна Македония, финансирайки 15 техни проекта за общо 897 790 лв. Благодарение на един от тях е обновена сградата на средно общинско училище "Георги Наумов" в Битоля.

Безвъзмездна помощ страната ни отпусна и за проекти в Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово и Черна Гора. Чрез средствата се финансират дейности, свързани със здравеопазване, образование и инфраструктура.

Най-мащабният одобрен проект, финансиран с официалната помощ за развитие, е в Албания. Над 1,1 млн. лв. са предназначени за изграждане на асфалтов път между град Билищ и село Върник.

България е дарила и над половин милион лева за страните от Черноморския регион, като средствата са разпределени за проекти на Молдова, Украйна, Грузия и Армения. Най-големият бенефициент по тази линия е Молдова, която е подпомогната с общо 205 645 лв. Близо половината от тях са предоставени като втора вноска по проект за предоставяне на ИТ оборудване за Районното управление на образованието, младежта и спорта на район Тараклия.

Страната ни е разпределила средства и за овладяване на хуманитарни кризи за близо 2 млн. лв. Основни приоритети са били страни с продължителни кризи и конфликти и влошаваща се хуманитарна обстановка, като Афганистан, Сирия, Ирак, Йемен. След опустошителното земестресение в Албания миналата година страната беше подпомогната с 195 583 лева за справяне с последствията от бедствието, напомнят от МВнР.

Дарение в същия размер е предоставено и по линия на Глобалния отговор срещу коронавируса за разработване и разпространение на ваксина срещу COVID-19. Разработена е и специфична хуманитарна инициатива за осигуряване на предпазни медицински консумативи (защитно облекло, шлем и очила), произведени у нас. Одобрената помощ е била предоставена на страни от Западните Балкани, Източното партньорство на ЕС и Ирак. Организирано е и предоставяне на продоволствени пакети за най-нуждаещите си в Албания, Северна Македония и Сърбия (Западни покрайнини).

България е помогнала и на Ливан с медицински и хигиенни консумативи след взривовете на пристанището в Бейрут.