Във връзка с преоборудването на автомобилния парк на спасителните отряди и областните служби на Гражданска защита Министерството на държавната политика при бедствия и аварии е закупило 40 нови високопроходими автомобила марка "Нива".

Обществената поръчка е спечелена от "ЕЛВА-АВТО" ЕООД, която е официален представител на "Лада" за България. Стойността на договора е за 697 200 лв.
Колите са с бензинов двигател и обем 1900 куб. см, с мощност от 100 конски сили.

За нуждите на Национална служба "Гражданска защита" са закупени и 40 нови аварийно-спасителни автомобила "Роувър - Дифендър 130 D".
Фирмата спечелила обществената поръчка е "ПроМобил", официален представител на марката за България. Стойността на договора е 8 452 800 лв., а срокът на доставка е средата на март.
Автомобилите са дизелови, с обем 2500 куб. см, с мощност над 100 конски сили, хидравлика и полезен товар 1200 кг.

Джиповете имат специален фургон за оборудването, позволяващ бърз достъп от трите външни страни. Те разполагат със сигнална уредба, свързочна система, подвижни радиостанции, електроагрегат, моторен къртач, електроосветителна мрежа, комплект въздушно повдигателни възглавници. Екипировката включва и специализирана носилка, предпазни каски с шлем, въздушно-дихателни апарати, предпазни ръкавици, както и комбинирани инструменти за повдигане, разпъване и рязане.

Новите ниви и роувъри ще заменят старите лади и уазки, производство от 1965-1975 г., марки ВАЗ и УАЗ, с които в момента са оборудвани екипите на Гражданска защита. Нови джипове са предназначени за спасителните отряди, които предстои да бъдат създадени в част от областните центрове до края на годината.

Колите от настоящия автомобилен парк са изминали пълния ресурс от километри, морално остарели са, физически амортизирани, с двоен разход на гориво и скъпа поддръжка. В момента министерството разполага само с два модерни аварийно-спасителни автомобила, което е крайно недостатъчно за реакция при бедствени ситуации.