Преизбраха Сергей Станишев за председател на Висшия съвет на Българската социалистическа партия.
С 809 гласа от общо 830 действителни бюлетини делегатите на 47-мия конгрес на БСП избраха отново сегашния си председател.

На втория ден от Висшия форум на БСП председателят на изборната комисия изнесе резултатите от проведения късно снощи избор за председател и членове на Висшия съвет на партията и на председател и членове на Общопартийната контролна комисия.

Проблемът с избор на Висш съвет на партията
Стана ясно, че са избрани 89 членове на Висшия съвет - 27 на пряк избор и 62 делегирани членове.
Сред тях са министрите Михаил Миков, Евгений Желев, Петър Мутафчиев, Стефан Данаилов, Асен Гагаузов, както и Румен Овчаров, Весела Лечева, Георги Пирински, Янаки Стоилов, Георги Пирински, Дора Янкова, Кристиян Вигенин.

Проблемът бе, че едва тези 27 успяха да съберат необходимите им 50% + 1 от гласовете на присъстващите делегати на конгреса.

Първи коментари на Станишев
Една от моите лични каузи е обновяването на партията, привличането на млади хора и даването на път на техните инициативи
                     Още...

Затова се наложи делегатите да решат как да бъдат запълнени останалите свободни 92 места, които не бяха запълнени, тъй като кандидатите не успяха да съберат въпросните 50%+1.
В крайна сметка след продължителни дискусии и спорове бе решено, че това ще стане на принципа на висшегласието. (Виж резултатите и хода на избора - реакции, изказвания...)

Премиерът Сергей Станишев призова делегатите да проведат втори избор, предвид факта, че на Висшия съвет му предстои да взима решения, които "трябва да имат високоморална легитимност".

"Причината за този резултат е системата на гласуване, която позволява игри с листи", категорична беше Татяна Дончева.
"Да избегнете разсейването на гласовете е изключено. Какво ще правим? Ще повторим още 5 тура?! Да не излязат пак сметките без кръчмар?", допълни още тя.