Условията на БСП, за да подкрепи съставяне на правителство с втория или третия мандат, е в програмата на проектокабинета да бъдат включени основните приоритети на соцпартията.

Това коментира след отхвърлянето на първия мандат на ГЕРБ депутатът от БСП Георги Гьоков.

"Ако получим покана, ще се отзовем, ще кажем нашите основни политики, и ако те бъдат припознати от "Продължаваме промяната", както беше при предишното редовно правителство, ще разговаряме и за подкрепа", каза той.

Минималната работна заплата, майчинството и като цяло социалните политики на БСП - това са в конкретика изискванията на партията.

анкета

След като кабинетът „Габровски“ не мина?

Виж резултати

С втория мандат ще се получи 7.1%

Шанс има само с третия мандат 12.6%

Направо да ходим на избори 46.6%

Президентска република звучи все по-добре 22.7%

Нито знам, нито ме интересува 11.0%

Това, че "Продължаваме промяната" причислили БСП отново към "статуквото" няма значение, отговори на въпрос на News.bg червеният депутат. "Неколкократно, еднократно, това няма значение. Когато получат мандата ПП ще преценят с кого да говорят."

Кабинет с политически лица, който да носи ясна отговорност, а не експертно правителство по модела Габровски - това според Гьоков е по-удачният вариант за съставяне на управленска формула. Народният представител подчерта обаче - това е лично негово мнение, като решението за това следва да бъде взето от партията при хипотеза, че третият мандат отиде в посока "Позитано".

"Личното ми мнение е, че един политически кабинет носи много по-голяма отговорност от един експертен кабинет. Ако ме питате как - носи я на изборите след това. Иначе видяхте какво се случи с т.нар. експертен кабинет с първия мандат на ГЕРБ."

Нека бъдем първо потърсени за разговори от "Продължаваме промяната", не поставяме в момента никакви условия, разнопосочно на думите на Гьоков по-късно коментира темата лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

"Няма да променим позицията си", отсече Нинова попитана дали партията й би преосмислила политики като хартията или военната помощ за Украйна.

Кабинетът на Николай Габровски не мина

Кабинетът на Николай Габровски не мина

Гласуваха 238 депутати, 125 "против"