Засилване на двустранните отношения между България и Китай в редица области от взаимен интерес. Това обсъдиха на среща на "Дондуков" 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и новият китайски посланик Дай Цинли.

През настоящата година България и Китай отбелязват 75 години от установяване на дипломатически отношения.

Двете посочиха, че има неизползван потенциал за сътрудничество. Според тях приетата през 2019 г. от президентите Румен Радев и Си Дзинпин декларация за стратегическо партньорство между България и Китай е добра основа за задълбочаване на двустранното сътрудничество чрез реализацията на конкретни проекти в бъдеще

Бяха обсъдени възможностите за повече съвместни партньорства в рамките на инициативата "Един пояс - един път", както и във формата "14+1". Страната ни е сред първите, присъединили се към "Един пояс - един път".

Посланик Дай Цинли изрази надежда да бъде сформирано стабилно правителство у нас след изборите, което да допринесе за създаването на благоприятна среда и предвидимост за бизнеса в страната.

Йотова и китайският посланик обсъдиха и започналите преговори за директни полети от България до Китай, което ще стимулира туризма и бизнеса.

В областта на образованието и културата беше подчертана активната дейност на Института "Конфуций" и на Китайския културен център. В 18-о Средно училище "Уилям Гладстон" има паралелка с изучаване на китайски език. Вицепрезидентът и китайският посланик откроиха значимостта на проекта за създаване на високотехнологичен център в София.

На срещата беше обсъдена и войната в Украйна, необходимостта от мирно разрешаване на конфликта и очакванията в тази насока, свързани с предстоящата конференция в Швейцария.

"Недопустимо е вече две години да се говори повече за оръжия, отколкото за мир", категорична бе Йотова.