Централната избирателна комисия определи техническите параметри на бюлетините, с които ще гласуваме за кметове и общински съветници на местните избори, предаде БНТ.

Поради големия брой кандидати в някои райони, избирателите ще отбелязват вота си в необичайно дълги бюлетини.
С бюлетини дълги над метър ще се гласува в атрактивните райони, където желаещите да поемат местната власт са много.

Четирите вида бюлетини - за кметове на кметства, общини, общински съветници и районни кметове ще са с различни размери. За София, например, където 60 политически формации ще участват в надпреварата за общински съветници, бюлетината ще е дълга над метър и 20.

"Има реалната възможност, влизайки в кабината като им ги дадат, да ги настъпят тези бюлетини, защото са особено дълги", каза говорителят на ЦИКМИ Александър Александров.  

Всеки избирател ще получи от секционната комисия бюлетините за различните видове избор, в които трябва да отрази предпочитанията си. Ако дадена партия има кандидат за кмет, но няма за общински съветници - то в бюлетината за общински съветници се изписва само номерът, но не и името на партията, полето остава празно.

"Така ще бъде подавана. Той с тези бюлетини, независимо каква е дължината, колкото повече са регистрираните партии, толкова по-дълга ще бъде. С бюлетината влиза в кабината за гласуване, прави своя избор в едно от квадратчетата.
На гърба на бюлетините ще се поставят два печата - един преди и втори след гласуването. Избирателят сам сгъва бюлетините и ги поставя в един плик, който пуска в прозрачната урна", каза говорителят на ЦИКМИ Бисер Троянов.