Да мачкат Цветанов е все едно с голо дупе таралеж да мачкаш. Така премиерът коментира кампанията срещу вътрешния си министър. Борисов бе в Съдебната палата на честване 130-годишнината на ВКС

Министър-председателят не може да си обясни как може хора с по 1-2 % рейтинг да дават оценка на хора като Цветанов - с по 50-60% рейтинг. Крайно време е да престанат, категоричен бе той, както и това, че вътрешният министър ще запази поста си.

Запитан дали Цветан Цветанов избързва да дава оценки за съдебната система, Борисов припомни, че министърът е бил поставен под изключителен и крайно несправедлив натиск.

Не им вярвам на социолозите. Така премиерът отговори на въпрос дали ще се откаже от Цветан Цветанов, ако влачи надолу рейтинга на цялото правителство.

По думите на Борисов силовият министър „стои добре." Според премиера ако някой слезе от рейтинг 58 на 50%, това пак е много добър резултат, но ако си бил на 12 и станеш на 20% е много ниско.

Борисов пожела на всички, които критикуват Цветанов да стигнат неговия рейтинг.

Знаете ли как ще се радват примерно от Синята коалиция да имат рейтинга на Цветанов, обърна се към журналистите той.

По думите му тогава няма да може да им се затвори устата, тъй като и при 2% правят панаир всеки ден.

Политическата воля е най-важното нещо в държавата. За първи път в нашето управление се говори за силна политическа воля и от ЕС, и от САЩ, отношението на премиера Путин беше същото, заяви още премиерът Бойко Борисов.

Във връзка с една от темите на деня - убийството от преди 8 години на прокурора Колев и намесване името на Никола Филчев - Борисов заяви, че в интерес на справедливостта трябва да се каже, че в нощта на убийството тогавашният главен прокурор Никола Филчев му се е обадил и му „заръчал" да се работи с всички сили по разкриването на това убийство.

Припомняме, през 2002 година Борисов вече бе главен секретар на МВР.

Бойко Болисов е убеден, че истината за убийството на прокурора Колев ще излезе наяве.

Запитан имало ли е някой или нещо, което е пречило за разкриване на престъплението, веднага след като е станало, Борисов заяви: „Вие сами знаете, че прокуратурата е господарят на досъдебното производство."

Той не посочи дали е имало нещо, което да му пречи или да помага, но подчерта, че са събрани достатъчно данни, които са предадени на прокуратурата. Мисля, че това убийство на прокурора Колев ще излезе, убеден е премиерът.

Той подчерта, че помни наизуст голяма част от тези данни и вярва, че оперативните работници ги пазят.

Ние сме работили перфектно по този случай. Не мога да кажа същото дали са правили прокурорите, които са разследвали това дело, посочи обаче министър-председателят.

Той подчерта, че полицейската работа по случая е свършена на 100% и изрази убеждението си, че всичко се съдържа в делата. А оттам нататък не нося отговорност и още повече след мен какво е станало, категоричен бе Борисов.

По думите му „прокурорите разследват и сега тези дела, които се дънят непрекъснато в съда."

Борисов изрази още един път увереност, че след докладите на ЕК през следващата година ще могат да се поздравят за постигнат напредък със съдиите. Ако пак са такива, каквито досега, просто не си заслужава да си честитим, подчерта премиерът Борисов.

По думите му или съдът, или прокуратурата грешат, тъй като не може всички дела да се провалят.