"Българските институции са длъжници на всички българи зад граница, които представят и разпространяват българския дух и култура". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в церемония по награждаване с отличието на Държавната агенция за българите в чужбина - "Българка на годината - 2016".

Вицепрезидентът връчи наградата "Българка на годината" - статуетка и икона с образа на Св. Злата Мъгленска, на Ваня Велкова, преподавател по български език за чужденци в Германия, продуцент на филми за бележити български личности, дарител, един от основателите на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Тя обяви, че е започнало създаването на интернет платформа, чрез която всички българи, които не живеят на територията на България, да могат да общуват помежду си.

С тази инициатива Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) акцентира за значимата роля на българските жени в чужбина, които заслужават обществено признание и подкрепа.

Според изследване на БАН, 15 милиона души по света говорят български език, заедно с българските граждани на територията на страната, това е едно голямо богатство, което трябва да съхраним и да развиваме, каза вицепрезидентът.

Според вицепрезидента всяка една от българките, номинирани за наградата "Българка на годината", е истински будител и възрожденец.