Опозицията ще излъчи единна кандидат-президентска двойка. От Българска социалдемокрация изключват това да са спряганите за кандидати на АБВ – Ивайло Калфин и Георги Първанов, обяви на пресконференция лидерът на партията Александър Томов.

Според Томов не е възможно Ивайло Калфин, който е участвал в кабинета на Бойко Борисов и дори е сочен за най-успешния министър на това управление, да може да консолидира опозиционния вот. По думите му подобна кандидатура би работила в полза на ГЕРБ, а не на опозицията.

Томов изтъкна, че предстоящите президентски избори са особено значими в развитието на страната.

„Не става дума само за избор на нов държавен глава. Става дума за повратен момент в политиката на страната”, категоричен бе той. Според него разделението не е по линия на геополитиката, каквато теза лансира президентът Росен Плевнелиев и я определи като „несериозна”.

Президентските избори ще бъдат сблъсък между зараждаща се много силна опозиция и кандидата на управляващото мнозинство”, категоричен бе Александър Томов. Той изтъкна, че в момента тече процес на формиране на този вот около единна кандидат-президентска двойка, като на 25 юни предстои национална партийна конференция да вземе решение за това.

Оптимизирани сме от промените в БСП и ясната заявка за отказ от модела „Кой”. В момента ние имаме задачата да изберем кандидат-президентска двойка, която отрича модела „Кой”, коментира лидерът на Българска социалдемокрация. Той посочи, че е отворена широка врата за политически промени и заяви, че очаква избора на Изпълнителното бюро на БСП. Очаква се опозиционната кандидат-президентска двойка да стане ясна преди началото на месец юли.

Томов отказа да назове конкретни имена и уточни, че изключва евентуална кандидатура на Георги Първанов. „Общ кандидат не може да е нито един от лидерите на АБВ”, категоричен бе Томов.

Като депутат, участвал във Велико Народно събрание, той изтъкна, че текстът на Конституцията е категоричен - президент и вицепрезидент могат да бъдат преизбирани най-много за още един мандат. По думите му с подобни заигравания да бъде ангажиран Конституционният съд е „ненормално” и опитът да се сезира е „недобър”.

„Всички, които подкрепят Бойко Борисов, трябва да подкрепят кандидата на ГЕРБ или посочения от него, докато всички, които не са доволни трябва да застанат зад опозиционния кандидат”, подчерта Александър Томов.

Опозиционната кандидат-президентска двойка трябва да заяви ясен отказ от неолибералния модел и пасивната държава, отказ от антисоциалния модел. Левият кандидат трябва да е силно социален, за да не бъде придатък на изпълнителната власт.

„Много трудно можем да убедим хората да гласуват за кандидати, които са били до вчера в управлението на Бойко Борисов”, посочи проф. Томов. По думите му няма как това да се случи на практика. Ако бъде подкрепен за общ кандидат доскорошният вицепремиер и министър Ивайло Калфин, това би означавало предварителна загуба и предварителна игра в полза на сегашното статукво. Кандидат-президентската двойка трябва да са лица, които са способни да обединят опозицията, заяви проф. Томов.

Относно референдума на Слави Трифонов, той коментира, че е положително явление, което трябва да се използва.

Александър Томов критикува и опита да бъдат прехвърлени вноските от частните пенсионни фондове в общ пул, каквато идея има финансовият министър Владислав Горанов. Той посочи, че допълнителните пенсионни фондове са собственост на лицата и те не могат да бъдат присвоени и централизирани.

„Опитът да бъдат вкарани в НОИ показва, че няма пари в държавата. Държавата трябва да бъде променена като управление”, категоричен бе Томов. По думите му сме в начало на политически сезон и опозицията ще излъчи много силен кандидат достатъчно перспективен и сериозен.