Между 300 и 700 млн. евро всяка година напускат България под формата на залагания към оператори, базирани в целия свят, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по повод промените, които предстоят да се направят в закона за хазарта.
Това ще бъде изцяло нов закон, посочи министърът.

Чрез новите мерки в закона, които ще регламентират до голяма степен залозите, направени по интернет с смс или по друг начин, с който се използва телекомуникционната техника, се очаква в бюджета да постъпват между 60 и 80 млн. лв. По думите на финансовия министър голяма част от допълнителните постъпления ще бъдат разпределени за подпомагане на детско-юношеските школи по колективни спортове.

Една от идеите в новия закон за хазарта е да бъдат изкарани от жилищните кооперации игралните зали. Това според министър Дянков ще се постигне чрез увеличаване на площта, която е предназначена за един игрален автомат.
Въвежда се и ограничение - игралните зали и казината да не са в непосредствена близост с училища и социални домове за деца, като изключение ще бъде направено единствено за 4 и 5-звездните хотели.

Освен това се забранява рекламата на хазартни игри, като глобата за това ще бъде 300 хил. лв. Въвежда се праг за задължителни инвестиции от фирмите, които организират залагания. Целта е да се гарантира предлагане на качествени хазартни услуги, съобразени с добрите европейски практики.

1 млн. лв. инвестиции и още толкова за организиране на играта ще трябва да доказват пред Държавната комисия по хазарта фирмите, които организират залагания върху резултати от спортни състезания, от надбягвания с коне и кучета и за случайни събития.