Два дни червените депутати Корнелия Нинова и Петър Корумбашев се опитват да изпратят свое питане до министър-председателя Бойко Борисов чрез Цецка Цачева.

Социалистите настояват по време на парламентарния контрол премиерът да обясни има ли конфликт на интереси в пътуването на здравния министър Божидар Нанев и зам.-парламентарния шеф Лъчезар Иванов до САЩ.

Цачева връща втори ден питането на двамата депутати с мотива, че поставеният от тях въпрос не се отнася до дейността на правителството, а министър-председателят може да бъде разпитван за въпроси, касаещи работата на кабинета.

Тъй като законът за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси не задължава, а дава право на министър-председателя, както и на народни представители да сигнализират за конфликт на интереси, не би следвало да се търси по реда на парламентарния контрол отговорност от министър-председателя.

Предвид горното, на основание чл.82, ал.2 във връзка с член 94, ал.2 от Правилника за организация и дейността на Народното събрание, връщам въпроса ви за несъответствие с изискванията на този правилник, посочи Цачева в отговора си към червените депутати.