Изумителна е демагогията на бившите управляващи, които за четири години не се научиха какво означават европейските директиви.

Така Явор Куюмджиев отвърна на предложението на Светлана Ангелова и група народни представители от ГЕРБ парите от парниковите емисии да не бъдат разпределени за енергийна ефективност и покриване на разходите за зелена енергия.

Според него тези 85.6 милиона лева не могат да бъдат дадени за пенсионерите, както твърдят, че искат от ГЕРБ, тъй като европейските директивни задължават средствата от квотите за тези емисии да се използват именно за това, за което предвижда законопроекта.

Ивелина Василева от ГЕРБ коментира забележката на Явор Куюмджиев, че приходите от продажба на парникови емисии според европейските директиви не могат да отидат за увеличаване обхвата на енергийните помощи.

Василева посочи, че според текстовете на директива 29/2009 г. тези средства могат да отидат за екопроекти, ВЕИ и социални дейности. Тя призова депутатите от левицата да четат внимателно европейските документи, в които ясно е записано за какво могат да отидат тези приходи.

Василева заяви, че решение на държавата е как да разходва този ресурс и че мнозинството трябва да приеме по-сериозно предложението постъпленията от парникови емисии да отидат за енергийни помощи.

В реплика на това Антон Кутев посочи, че средствата от парниковите емисии вече са разпределени и те ще отидат за намаляване на тока, което ще засегне всички домакинства. Ако обаче се разпределят по схемата, предложена от ГЕРБ, те ще облекчат само 70-80 хиляди души.

По-рано Ангелова предложи тяхното предложение да бъде разделено на няколко части във връзка с вчерашното изказване на лидера на Атака Волен Сидеров, че ще подкрепи предложението средствата от въглеродните емисии да отидат за социални мерки.

Въпреки призива на Ангелова към депутати от ДПС и БСП те също "да проявят разум и да загърбят партийните си пристрастия", това предложение на ГЕРБ не бе прието и техните поправки останаха в същия вид. За първи път в тази пленарна зала мнозинството не се съгласява на разделяне по точки на дадено предложение, посочи Цецка Цачева.

"На нас ни е ясно, че няма да минат, но когато говорите постоянно за диалог и конструктивна работа, можеше поне това малко благородство да проявите", заяви тя и подчерта, че е ставало дума за едва три допълнителни гласувания.