"Продължаваме промяната" изпрати писмо до ГЕРБ, в което се посочва какво ще загуби България, ако трите антикорупционни закона не бъдат приети в 50-ото Народно събрание.

Подчертава се, че още през октомври миналата година Народното събрание е имало пълна готовност да приеме трите законодателни акта, необходими, за да получи страната ни второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Продължаващото отлагане и нежелание за приемане на тези актове поставя под риск влизането на 10 милиарда лева европейски средства в българската икономика, забавя икономическия растеж и подобряването на различни сфери от живота на българите, предупреждават от ПП.

От партията поясняват, че със Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения (внесен в 49-ото Народно събрание на 25 септември 2023 г. и в 50-ото Народно събрание на 21 юни 2024 г.). се защитават хора, които подават сигнали за корупция.

"Това, което ГЕРБ искаше, беше законът да важи за сигнали относно престъпления, извършени след март 2021 г., за да не засяга времето на управление на ГЕРБ. Европейската комисия обаче категорично подчерта, че такива ограничения са недопустими. Ето защо внесеният законопроект дава защита и на лица, подаващи сигнали за корупционни практики преди 2021 г.", изтъкват от ПП.

ПП пращат джентълментско писмо до ГЕРБ за антикорупционните закони

ПП пращат джентълментско писмо до ГЕРБ за антикорупционните закони

От партията призовават спешно да се приемат и трите закона за ПВУ

Относно Закона за несъстоятелност на физически лица (внесен в 48-ото Народно събрание на 4 ноември 2022 г., в 49-ото Народно събрание на 13 април 2023 г. и в 50-ото Народно събрание на 25 юли 2024 г.) от партията отбелязват, че след години отлагане, в предходното НС законопроектът е бил приет на първо четене и работна група от депутати и експерти е работила над пет месеца по довършването му, но не се е стигнало до гласуване на второ четене. Така България е останала единствената страна в ЕС без подобен закон.

От ПП отбелязват, че ГЕРБ са провели разговори с колектори и с други участници във финансовите пазари, чиито интереси се засягат от законопроекта. "Време е обаче да осъзнаете реалността - има много добросъвестни хора в България, които са в невъзможност да платят своите кредити и задължения и имат нужда от втори шанс. Не може български граждани до живот да бъдат тормозени от колекторски фирми, особено ако те реално няма как да изплатят своите задължения", изтъква се в писмото.

По отношение на Правилата за попълване на състава на Комисията за противодействие на корупцията (внесени в 48-ото Народно събрание на 19 октомври 2022 г., в 49-ото Народно събрание на 26 април 2023 г. и в 50-ото Народно събрание на 28 юни 2024 г.) от ПП посочват, че няма как кражбите и корупцията да бъдат спрени, ако няма работещ антикорупционен орган с независимо ръководство, което е прозрачно назначено.

ГЕРБ готова да подкрепи антикорупционни закони, но не и втория мандат

ГЕРБ готова да подкрепи антикорупционни закони, но не и втория мандат

Росен Желязков поздрави ДБ, че проявяват политическа смелост

Партията напомня, че вече е поискала оставката на сегашния и.ф. председател Антон Славчев, който е с изтекъл мандат, заради неефективната работа на комисията и заради политическата ѝ употреба.

"Не е нормално България да има най-много лица, санкционирани по глобалния закон "Магнитски" за корупция, и нито едно лице, осъдено за корупция у нас. Предполагаме, че приятелски отношения с г-н Пеевски и г-н Горанов може да ви спират да придвижим тези правила (които за последните 2 месеца дори не са разпределени на ресорната комисия в НС), но второто и последващите плащания на обща стойност 10 милиарда лева за българските граждани зависят от приемането на тези правила, одобрени и изработени съвместно с Европейската комисия", пише в писмото.

От ПП настояват ГЕРБ да ги информират дали смятат законодателните актове да бъдат приети.

Възраждане приема за закъснял призива за приемане на законите по ПВУ

Възраждане приема за закъснял призива за приемане на законите по ПВУ

Цвета Рангелова" Кога се сети Асен Василев, кой управляваше 9 месеца

Ако не ги приемем, се блокират средствата за: одобрените за саниране сгради; ново оборудване в болниците; ремонти и нови кабинети в над 100 училища; хеликоптерите за спешна медицинска помощ; бързи влакове за БДЖ; изграждането на индустриални паркове; подпомагане на бизнеса за закупуване на нови машини и много други необходими на България проекти за над 10 милиарда лева, изтъкват от ПП.

Те уточняват, че се обръщат първо към ГЕРБ, тъй като придвижването на актовете зависи от председателите на водещите комисии и председателя на Народното събрание, които са именно от тази партия.