Премиерът Борисов се ядоса заради протестите срещу поскъпването на винетките.

С поршета на протест. Само да го запалиш поршето и отиват 12 лева. А иначе на протест за 8 лева увеличение на винетката, недоволства Борисов по време на среща в София с кметовете.

По думите му само в България има безплатни магистрали и даде пример с наскоро посетената от него Китай - "100 км в Китай струва 10 лева. Сиреч от тук до Бургас и обратно - 80 лева", разказа Борисов.

И Дядо Коледа скочи на протест срещу поскъпването на винетките

И Дядо Коледа скочи на протест срещу поскъпването на винетките

Предрешен в костюма мъж повдигна духа на десетките протестиращи

Иначе премиерът Бойко Борисов не само насърчи, но и призова за поскъпване на местните данъци и такси. "Направете си сметката", призова министър-председателят новоизбраните кметове на градове от ГЕРБ.

С насърчителен тон Борисов напомни на градоначалниците, че местните данъци и такси са инструменти, с които кметовете могат да си оправят бюджета. "Престанете да се правите на добри", заръча премиерът и ги предупреди, че когато дойдат при него за пари ще поиска да му бъде отчетено колко са събраните приходи от всяка община.

"Няма значение кой от коя партия е. Няма да пожаля никого, без значение от коя партия е", отсече Борисов.

Той дори реши да направи социален експеримент с кметовете си и ги накара всеки, който има дългове, да стане прав в залата. Всички послушаха заръката и чинно се изправиха. "Нека да станат, защото утре ще дойдат при мен", настоя премиерът и доволен даде друга заповед - "Добре, свърших с експеримента".

"Значи вие не искате да си ги съберете дълговете, не искате да си оправите данъчните, не искате да си съберете таксите, за да изглеждате готини и добри. Ама ние също искаме да изглеждаме такива", посочи още Борисов.

анкета

При поскъпване на винетките:

Ще плащам, няма как 43.6%

Спирам да купувам винетки 40.3%

Ще намаля пътуванията 7.2%

Не ползвам винетки 7.5%

Нямам мнение 1.4%

"Продължава да е абсурдно метрото да е 50 цента или 1 лев при милиардите, които са дадени. Ако искаш да живееш на село, там данъците, разходите са други. Като искаш да си на жълтите павета, да се возиш на метро, да живееш на Витошка, не може местната такса да ти е като в някое село", коментира Борисов и заключи - "Такава социална държава, каквато е България, няма никъде другаде. Навсякъде всичко се плаща".

Министър-председателят отправи и други съвети и предупреждения към кметовете. "Трябва да сте внимателни при обществените поръчки и в усвояването на европейските пари. Ако се подведете и не ги направите така, както трябва, след това с финансови корекции, ние трябва да ги даваме от бюджета", обясни Борисов.

"Ако вие сте калпави, тези пари трябва да се дадат от бюджета", предупреди кметовете Борисов.

Отново с поглед към обществените поръчки им заръча - "Не се изкушавайте, всичко се наблюдава. Да не дойдете после и да кажете - "Олеле майко, сгреших"".

ГЕРБ събра на двудневна конференция в столицата своите кметове, но покани и тези на други партии на областни градове у нас. Темата на разговорите между новоизбраните градоначалници е - "Перспективите пред местната власт и новия програмен период".

"ГЕРБ за първи път спечели изключително много кметове и това засили отговорностите пред нас. 129 кмета имаме, а старият резултат бе 94", се похвали зам.-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. "Целта е да се познавате, да станете един силен отбор в името на България", заръча Цветанов.