С посланието "Пазете мира, разпространявайте мира" папа Франциск посрещна във Ватикана българската парламентарна делегация, която е в Рим по повод 24 май.

Главата на римокатолическата църква прие на аудиенция в Апостолическия дворец и подари на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева метална статуетка с гълъб, който държи маслинова клонка. В основата на статуетката пише "Пазете мира, разпространявайте мира".

Караянчева му подари реплика на парламентарния звънец, с който е открито Учредителното събрание и фототипни издания на Търновската и Сребърната конституции.

"Разказах му, че България през тази година чества 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Той беше много впечатлен от това и дари няколко книги за библиотеката на Народното събрание, както и речта "Мир на земята", която произнесе по време на посещението си в България, лично подписана от него за всички българи с послание за мир, благоденствие и разбирателство между хората", обясни Караянчева.

Председателят на парламента изразява благодарност към папа Франциск за визитата му в страната, по време на която той отправи важни послания като обединение, обич и разбирателство между народите.

"Разказах му за мирното съжителство между различните етноси в България и благодарих за възможността днес да изразя своето уважение и благодарност, че той посети България и отправи тези послания именно от нашата страна, която е с богата култура, невероятна природа и фолклор", допълни тя.

Папата към Борисов: Сейте добро!

Папата към Борисов: Сейте добро!

Папата останал доволен, защото българите били здрав народ

По време на срещата, папа Франциск благодари за гостоприемството и за сърдечното и топло отношение на българския народ, показано по време на посещението му в България.

"Вие сте народ с много дълга история и дълбока вяра", заяви той и допълни, че българите почитат традицията, която гледа към бъдещето.

"Бях развълнуван много от тези 249 деца, които получиха първо причастие в Раковски", посочи папа Франциск и добави, че е впечатлен от личността на Българския патриарх Неофит, който e човек на вярата и смирението.

"Папа Франциск ме развълнува с познанията, които има за светите братя Кирил и Методий и за България, както и с отношението си към патриарх Неофит", коментира Караянчева.

Тя уточни, че е разказала на главата на Римокатолическата църква за неделното училище в Кърджали, където живеят християни и мюсюлмани, взаимно се уважават и заедно празнуват празниците си.

"Важно е да работим за децата и младите хора, да ги възпитаваме да почитат доброто и да могат да правят добро", подчертава тя.

След аудиенцията, председателят на българския парламент разговаря с Държавния секретар на Ватикана Пиетро Паролин и му подари копие на златната маска на одриския цар Терес, намерена в близост до Шипка.

Караянчева отправи поздрави към всички българи по повод 24 май - Денят на славянската писменост и българската просвета и култура. Заедно с българските парламентаристи тя поднесе цветя на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов в италианската столица.

Митрополит Киприан: Посещението на папа Франциск премина позитивно и за двете страни

Митрополит Киприан: Посещението на папа Франциск премина позитивно и за двете страни

Отговор на критиките, че БПЦ е показала страх