Като пряк участник и свидетел на случилото се, ще кажа, че посрещането на папа Франциск в Св. Синод на БПЦ, макар и определено като "протоколно", беше изпълнено с дух на разбирателство, толерантност и диалогичност.

Това се казва в изявление на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан по повод посещението на Негово Светейшество папа Франциск, разпространено от пресцентъра на Старозагорската митрополия.

Папата към Борисов: Сейте добро!

Папата към Борисов: Сейте добро!

Папата останал доволен, защото българите били здрав народ

Припомняме, че Светият Отец направи Апостолическо посещение у нас.

Твърдо мога да заявя, че това наше позитивно посрещане беше ясно видяно и оценено.

След срещата, до края на пребиваването си в България, а ще добавя, и по време на визитата си в Република Северна Македония, той даде достатъчно ясни послания за добронамереното му отношение към родната ни Църква и народа ни. Не беше формална особено позитивната оценка, която папата даде за значението на изключително богатата и вековна българска култура. Как да не оценим и думите му, казани за делото на Светите братя Кирил и Методий, както и това, че то е съхранено от нашите деди и майки, деца на Майка България?, се казва още в изявлението.

Митрополитът коментира и критиките към БПЦ, които бяха отправени по време на посещението на папата.

НСО благодари на българите за възпитанието им по време на визитата на папата

НСО благодари на българите за възпитанието им по време на визитата на папата

Службата изрази благодарност и към медиите за професионализма им

Част от народопсихологията ни е не да се вглеждаме в позитивното и значимото, а да придаваме особена тежест на негативни, делнични и преходни нюанси. Някои дори ги откриват и там, където ги няма, не скрива той.

Какво да кажа на авторите, които тези дни видяха "страх" в Св. Синод на БПЦ-БП от посещението на папа Франциск? Част от тях твърдяха, че този "страх" обхваща едва ли не всички членове на БПЦ-БП.

Нелепостта на подобни твърдения, генерирани от хора, които най-малкото не познават собствената си история, за да не търся друго определение, е повече от очевидна. Ще добавя, че не толкова отдавна с думите на Спасителя "Да не се смущават сърцата ви, вярвайте в Бога и в Мене вярвайте!" /Йоан 14:1/ само в Старозагорска епархия девет свещеници дават живота си за вярата, а над тридесет са малтретирани, затворени и изпратени в лагери за години. Могли са да го избегнат, ако откажат сана си, припомня Киприан.

Румяна Бъчварова съветва БПЦ да преосмисли отношението си към каноните

Румяна Бъчварова съветва БПЦ да преосмисли отношението си към каноните

Под 1% от българите са католици

Каноните са ясни, от собствената ни воля зависи да ги спазваме или не. Това не е ретроградност и схоластика, а жива истина, която ни съхранява като народ и дух, се казва още в позицията.