Медии по света следят визитата на папа Франциск в България, а някои от събитията на папата се излъчват пряко по телевизии в много държави.

Не всички акценти и впечатления от посещенеито на Светия отец у нас обаче са позитивни.

Националният телевизионен канал 2000 към италианската епископална конференция предава директно всичко, свързано с визитата на папата след кацането на самолета в София.
В студиото на телевизията има и коментар със специалисти по различните страни на християнството и историята, в което участват и български експерти, предаде кореспондентът на БНР в Рим Елена Шаханова.

Втори ден папа Франциск е в България
на живо

Втори ден папа Франциск е в България

Папа Франциск в Раковски: Нашият закон е любовта!

"Гостите в студиото останаха захласнати - много харесаха музикалния съпровод на гвардейския духов оркестър пред президентството, който предаде тържественост и жизненост на церемонията там с президента Радев и папа Франциск. Много се хареса и хоровото изпълнение при излизане от Светия синод и край "Александър Невски". Според мен се получи хубава, българска картичка за италианския зрител", разказа Шаханова за българската публика.

По думите ѝ ежедневниците в Италия обаче са избрали друг акцент от посещението на Светия отец в страната, а именно посланието му проблемите с миграцията: "Не затваряйте очите си, сърцето и ръцете си за който чука на вратата ви", както призова папа Франциск.

Изданията в Италия подчертават, че думите на папата идват 3 седмици преди изборите за Европейски парламент и то в страна, която, по думите му, е мост между Изтока и Запада. Папата призова и Европа да бъде всеобхватна, открита и приветлива.

"Като се уточнява, че той знае много добре, че българите емигрират. Медиите са единни, че в ЕС България е на последно място с висок риск за бедност. Изтъква се казаното от папата в София, че трябва да се направи така, че младите хора в България да не чувстват нужда да имигрират", обясни Шаханова.

Тя посочи и че медиите в Италия подчертават уважението и обичта на папата към Българската православна църква, за срещите му с патриарх Неофит в Светия синод както и фактът, че той е отслужил неделната света литургия с омофора, подарен му от премиера Бойко Борисов.

Кореспондентът на националното радио сподели още, че е била впечатлена от приветливото държание на папата към цялото българско общество.

Във Франция също не пропуснаха да отразят посещението на Негово Светейшество в "най-бедната страна в ЕС".

От АФП посочват, че през втория ден на посещението си у нас папа Франциск е посетил близо 50 мигранти в бежанския център във Враждебна.
Те не също така обаче не пропускат да напомнят и че страната ни неколкократно е била критикувана заради нарушения на човешките права на мигрантите, търсещи убежище.

"До всички българи, които са запознати с драмата на емиграцията, с цялото ми уважение ви призовавам да не затваряте очите, сърцата и дланите си - в унисон със своите традиции - до тези, които чукат на вратата ви", бяха точните думи на папа Франциск.

Да подадеш ръка на бежанците не означава да отвориш границите си

Да подадеш ръка на бежанците не означава да отвориш границите си

Коментар на Захариева за призива на папата да се помага на бежанците

Те обаче срещнаха смесени реакции и у нас. По-рано днес вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева наред с твърденията си, че посещението на папата е добра реклама за България, посочи и че "подаването на ръка" не означава страната да отвори границите си всеки да дойде.
"Всеки, който бяга от война, трябва да отиде на контролно-пропускателния пункт, а не да минава тайно със стълби", все пак допълни тя.

Междувременно пък по данни от доклада Global Trends на Агенцията на ООН за бежанците и официалната статистика на Държавната агенция за бежанците към Министерски съвет става ясно, че от миналата година България е приела само 0.5% от молбите за закрила в ЕС. През 2018 година в България едва 731 души са получили бежански и хуманитарен статут.

Отделно статистиката сочи, че само 33% от децата, търсещи закрила в България, са получили такива.

33% от децата бежанци, търсещи закрила в България, са получили такива

33% от децата бежанци, търсещи закрила в България, са получили такива

Бежанците биха се върнали у дома, ако можеха

Тези данни донякъде обуславят някои от чуждестранните мнения за страната ни, подчертани покрай визитата на папа Франциск, който днес лично отиде до бежанския център във Враждебна.

New York Times пише, че папата е призовал за толерантност към бежанците "една от най-враждебните към мигранти" нации в Европа, като по този начин се е поставил в остър конфликт с правителството и църквата.

Washington Post пък отбелязва, че управляващата "център-дясната проевропейска управляваща коалиция" в България всъщност е съставена от 4 партии, 3 от които са националистически, антимиграционни и които насърчават враждебни нагласи към мигрантите.
Нещо повече - изданието припомня, че кабинетът поиска от ЕС да затвори границата си за мигранти и построи по границата с Турция ограда от бодлива тел.

Папа Франциск: Пътят на бежанците е кръст

Папа Франциск: Пътят на бежанците е кръст

Папата посети бежанския център във "Враждебна"

Радио "Свободна Европа" пък набляга на явното "студено" отношение на църквата ни към посещението на папата, отбелязвайки, че Франциск не веднъж се е опитвал да преодолее напрежението между православието и католицизма. Въпреки това Българската православна църква отказала и отрекла възможността да се помоли заедно с него.