С 15 минути закъснение започна молитвата заедно с още пет вероизповедания на площад "Независимост", сред които източно православие, ислям, юдаизъм, арменска апостолическа църква. Представител на БПЦ обаче нямаше. Папата пристигна на своя папомобил с кортеж за молитвата, докато събралото се мнозинство развълнувано скандираше Вива Папа!

За да видят и чуят Светия отец на втория ден от неговото посещение в България на площада се стекоха стотици вярващи въпреки лошото време. При слизането си от папамобила Папа Франциск бе посрещнат от премиера Борисов.

На общата молитва присъстваха всички министри от правителството, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и други представители на властта.

Акцент в програмата за молитвата бяха изпълненията на детски вокални групи. Въпреки че дъждът се усили, стотиците желаещи да се докоснат до завладяващата атмосфера не отстъпиха местата си на площад "Независимост".

Втори ден папа Франциск е в България
на живо

Втори ден папа Франциск е в България

Папа Франциск в Раковски: Нашият закон е любовта!

Участници на сцената бяха шест деца със запалени факли, които представиха шестте основни църкви и религиозни вероизповедания - православното, арменското, еврейското, протестантското, мюсюлманското и католическото. На сцената има маслиново дърво като символ на мира и рози - като символ на България. Мястото, на което се провежда молитвата, също е от значение, тъй като там се е състоял Сердикийският събор. По тази причина то се определя като място на единство - именно тук се съединяват основните религиозни изповедания.

Значението на молитвата е за мир - всички българи се молят за мир според собствената си традиция и се ангажират да работят за мира съгласно желанието на Исус.

Последен молитва от страна на католическата църква произнесе папата.

Молитвата протече при засилени мерки за сигурност и при проливен дъжд.

Папа Франциск призова за активен и укрепен мир

Папа Франциск призова за активен и укрепен мир

В сърцето на България - София той видя свидетелство за този стремеж