Не вярвам митрополит Николай да е казал нещо лошо по адрес на папа Франциск. Това заяви пред Нова българският посланик във Ватикана Богдан Паташев във връзка с информацията в някои медии, че митрополит Николай Пловдивски е казал в църква пред вярващи, че "папа Франциск е тук, за да се срещне с антихриста".

"Аз не съм го чул, така че не мога да го коментирам много сериозно. Смея много сериозно да го сложа под съмнение, защото имам няколко аргумента. Единият - че по време на срещата в Светия синод митрополит Николай, за разлика от предишния път, е бил изключително сърдечен и е посрещнал Светия отец много сърдечно. Отделни - имах възможност да се срещна неотдавна с него и да имаме разговори за моята бъдеща мисия във Ватикана. Така че въобще не е имал такива намерения и резерви. Това, което слагат в устата му, аз се притеснявам, че е малко раздуто или перифразирано", заяви Паташев.

Папата към Борисов: Сейте добро!

Папата към Борисов: Сейте добро!

Папата останал доволен, защото българите били здрав народ

Той също така коментира събитието за мир на папа Франциск вчера и отсъствието на Българската православна църка от него.
"За логично не мога да твърдя. Казвам го съвсем откровено като български гражданин, щях да съм по-щастлив, ако бяха там", обясни той.

Паташев обясни и че цялата делегация на папата е останала с добри чувства и си тръгва с изключително задоволство от визитата си тук. Срещата с католическата общност в Раковски и срещата с децата, които получиха Първо причастие лично от папа Франциск, са преминали отлично и дори над очакванията на Ватикана и Светия отец, разказа дипломатът.

Смесени чувства в световните медии за визитата на папа Франциск в България

Смесени чувства в световните медии за визитата на папа Франциск в България

Папата призова за толерантност към бежанците една от най-враждебните към мигранти нации в света

На въпрос дали може да очакваме повече мигранти след изявлението на папата Паташев обясни, че папата няма критика към българската политика спрямо бежанците. Това също можело да бъде тълкувано по различни начини.

На въпрос дали визитата на папа Франциск е по някакъв начин е показала или катализирала нуждата от духовни водачи в обществото, Паташев коментира, че в това отношение посещението е било успешно. Такава била целта и на папата - поклонничество за братство и мир.

Пет молитви за мир прозвучаха в София
Обновена

Пет молитви за мир прозвучаха в София

Събитието завърши при проливен дъжд