Преизпълнени с любовта на Христа, бъдете живи свидетели на Евангелието във всеки ъгъл на този град, не се страхувайте да бъдете светците, от които тази земя толкова се нуждае.

С такъв призив се обърна Светия отец в неделната си проповед по време на Светата литургия, произведена на площад "Княз Александър Първи" в София.

Папа Франциск призова да не се страхуваме от святостта, а напротив, да се радваме и да се чувстваме призвани, за да свидетелстваме за Христа - "вие и всички синове и дъщери на тази земя ще станат това, за което е мечтал Отец, когато ви е създал - призвани, изненадани и изпратени от любов".

Бог призовава, Бог изненадва, Бог обича - на тези три постулата изгради проповедта си папа Франциск.

В светлата седмица след Великден Светият отец припомни как Исус е призовал Петър, който изоставя рибарството, за да стане "рибар на човеци", но след смъртта на Учителя, сякаш и той прави стъпка назад под тежестта на страданието, разочарованието и предателството, които са тежък камък, преди благата вест за Възкресението да се вкорени в сърцата им, обясни папата.

"Бог обича! На бреговете на езерото на Галилея, където Бог вика Петър, той го призовава да остави занаята на рибаря, но въпреки вестта за неговото възкресяване Петър се връща към предишния живот. Така става с всички следовници на Бога. Сякаш те се връщат назад. Петър отново взима мрежите в ръцете си, отново поема тежестта на страданието, на разочарованието, дори и предаването е нещо много трудно в сърцето на следовниците. Болката е белязала техните сърца.

Господ знае какво силно изкушение е да се върнем към нещата от миналото, каза папа Франциск. Той разтълкува, че в Библията мрежите на Петър са символ на изкушаваща носталгия към миналото, на желанието да си върнем нещо от онова, което сме искали да оставим. Фино и опасно е изкушение да се обезсърчим и да се предадем, посочи Светият отец.

По думите му примирението е това, която яде като молец и разяжда надеждата.

После се появява най-лошото, което може да се случи на една общност - сивият прагматизъм на живота, в който на пръв поглед всичко изглежда нормално, докато в действителност вярата се изпарява и дегенерира в дребнавост, каза папа Франциск.

Той припомни обаче, че точно в този момент при Петър идва Исус и започва отначало и с търпение чака. Господ, разтълкува папа Франциск, не очаква идеални ситуации, Той ги създава и не чака да срещне хора без проблеми, разочарования, грехове или ограничения.

Братя и сестри, Господ никога не се уморява да ни призовава. Силата на Любовта преобръща всяка прогноза и знае как да се започне отново, обърна се папа Франциск към вярващите и допълни, че Исус, Бог винаги ни предлага още един шанс.

"Всяка сутрин Той ни търси там, където сме и ни призовава да станем, да възкръснем отново чрез неговото слово, да погледнем нагоре и да повярваме, че сме създадени за Небето, а не за Земята, за висините на живота, а не за низостта на смъртта, призовавайки ни да не търсим "Живия сред мъртвите", каза Светият отец.

Когато Го приемаме, ние се издигаме по-високо, приемаме по-красивото си бъдеще не като възможност, а като реалност, отбеляза той.

Бог изненадва, Той е Господ на изненадата, който ни призовава да се изненадваме, но и да правим изненадващи неща, разкъсва парализиращата бариери, като ни изпълва с необходимата смелост за преодоляване на подозрението, недоверието и страха, които често се спотайват зад мисленето, че винаги сме правили нещата по този начин", посочи Светият отец и призова да не се страхуваме: "Господ обича живота ти, дори когато се страхуваш да го погледнеш и да го вземеш в ръце."

По думите му Бог призовава и изненадва, защото Бог обича, а любовта е Неговият език и той моли Петър да ни научи на този език. В този път не сме сами и трябва да се осланяме на Господ и на силата на Неговата любов.

Да бъдеш християнин е призив да вярваш, че Божията любов е по-голяма от всяко ограничение или грях. Едни от най-големите болки и пречки, които изпитваме днес, не се коренят в това да разберем, че Бог е Любов, а във факта, че сме започнали да Го възвестяваме и свидетелстваме по такъв начин, че за мнозина това не е Негово име.

Чудото на Бога - неговата любов прави нашия живот произведение на изкуството, ако позволим да бъдем водени от Него, заяви папа Франциск. Това означава, по думите му, да се преодолява апатията с кураж и да се дава християнски отговор, а това означава и да се способни да устоим на патологиите на консуматорството и повърхностния индивидуализъм.

Днес ние сме призвани да погледнем и да открием това, което Господ е направил в миналото, да вървим с Него към бъдещето, знаейки, че при успех и грешки, Той винаги ще се връща, за да ни призове отново да хвърлим нашите мрежи, каза папа Франциск.