Светата литургия, смятана за централната част от апостолическото пътуване на папа Франциск в България, започна с 15 минути по-рано от протокола - вместо в 16:45 ч. тя започна в 16:30 ч.

Проведената на площад "Александър I Батенберг" меса продължи около час и половина.

Папата беше посрещнат от хиляди граждани в 16,20 часа, след като пристигна с папамобила на площада.

Снимка 421678

Източник: popeinbulgaria.gov.bg

Франциск към Неофит: Ще нося в сърцето си спомена за тази братска среща

Франциск към Неофит: Ще нося в сърцето си спомена за тази братска среща

Папа Франциск и патриарх Неофит се срещнаха в Светия Синод

Проповедта на папата на Светата литургия беше като цяло за любовта.

Изповядвам пред Всемогъщия Бог и пред вас, братя и сестри, че много съгреших с мисли, думи, дела и опущения. Моя вина, моя вина, моя преголяма вина, така започна водената от папата литургия.

Снимка 421674

Източник: popeinbulgaria.gov.bg

Това е традиционната Света литургия, която се отслужва в неделя и се счита, че с нея се приемат Тялото и Кръвта Христови.

"Бог обича! На бреговете на езерото на Галилея, където Бог вика Петър, той го призовава да остави занаята на рибаря, но въпреки веста за неговото възкресяване, Петър се връща към предишния живот. Така става с всички следовници на Бога. Сякаш те се връщат назад. Петър отново взима мрежите в ръцете си, отново поема тежестта на страданието, на разочарованието, дори и предаването е нещо много трудно в сърцето на следовниците. Болката е белязала техните сърца. Господ знае колко е силно изкушението за нас да се върнем към това, с което сме се занимавали преди. По същия начин мрежите на Петър са пример за нашата носталгия към миналото", проповядва папа Франциск по време на Светата литургия, която той отслужи на площада.

Папа Франциск прочете молитвата "Царица Небесна" пред миряни
Обновена

Папа Франциск прочете молитвата "Царица Небесна" пред миряни

Царицата на небето да пази различните култури в България

Преди това развълнуваното множество посрещна папамобила, а Светият отец започна да благославя всички присъстващи.

Стотици се събраха на площад " Княз Александър I" в очакване на папа Франциск да пристигне с папамобила. Той тръгна от площад "Александър Невски" и бавно под съпровода на Католическия църковен храм премина по булевард "Цар Освободител". Папа Франциск поздрави монахини и малки деца, като положи ръка на главите им. След това папата се оттегли, за да облече расото си за Светата литургия. Представители на Католическата църква на Ватикана и България пристъпиха на сцената със свещи и разпятието в ръце.

Заедно на площада се събраха православни християни и католици с флага на Ватикана и българския трикольор. Сред тях са майки с малки деца, хора с увреждания и възрастни хора. Специално за аполистическото пътуване на папата в София пристигнаха и вярващи от останалите градове на страната. Поканени на събитието бяха представители на дипломатическия корпус, както и от всички вероизповедания в страната.

Елена Панайотова много се вълнува да срещне на живо папата.

"Това е първият път, когато виждам толкова известен човек и много се вълнувам", коментира тя. Елена вече е участвала в Неделната молитва и почти я знае наизуст, но днес за първи път ще я прочете заедно с папа Франциск.

Снимка 421666

Източник: БГНЕС

Други деца пък описаха вълнението от това да видят папата с една дума - любов.

Специално за визитата на папа Франциск от Русе е дошъл Васко Големанов. Пристигнал е по обяд и няма търпение да се потопи във вълнуващата атмосфера на площада.

Папа Франциск: България винаги е била мирен мост между Изтока и Запада

Папа Франциск: България винаги е била мирен мост между Изтока и Запада

Бог да благослови България!

Интересно и вълнуващо е особено за хората, които искрено вярват, каза той за news.bg. Този папа специално е обединител и хората му вярват, изрази мнение той. Големанов ще посети и град Раковски, където утре папата ще даде първо причастие на 224 деца.

Снимка 421662

Източник: popeinbulgaria.gov.bg

Хелена Христова от Стара Загора живее от 50 години в България. По националност е полякиня и изповядва католицизъм. Сълзите в очите ѝ свидетелстваха за изключителното вълнение, с което очаква да зърне главата на Римокатолическата църква. Нейният съпруг е православен християнин, но по думите ѝ е възмутен от православната религия, защото в наши дни повече се издига в култ материалното и църквата не организира учения, с които да насочи хората.

Папа Франциск на българска земя
на живо

Папа Франциск на българска земя

Папа Франциск идва с послание на мир

На въпрос дали посланието на папата за мир на Земята ще достигне до всички, тя направи препратка към Великден, който между католици и православни се празнува отделно. В нашата католическа църква макар да има литургия по западен обряд, има и по източен, но Великден сме празнували с православните, щом сме в дадена държава.

Две момичета припаднаха по време на литургията, оказана им е медицинска помощ.

Вече са премахнати всички заграждения от първите места, които папата посети. В момента се почиства теренът на площад "Александър Невски". Въпреки това обаче все още има засилено полицейско присъствие.

Снимка 421659

Източник: popeinbulgaria.gov.bg