Главата на Римокатолическата църква папа Франциск стъпи на Българска земя.

Самолетът на папата кацна на летище "София" в 9.48 часа. 

Точно в 10.02 часа той стъпи за първи път на българска земя.  

Светият отец идва у нас със свита от 35 души - най-висши представители на Светия престол.

Още преди да слезе от самолета папа Франциск беше посрещнат от епископ Георги Йовчев - епископ на Софийско-Пловдивската епархия. С него се срещна и Апостолическият екзарх епископ Христо Пройков.

След това четири българчета в носии поднесоха на папата цветя и венци.

Папа Франциск: България винаги е била мирен мост между Изтока и Запада

Папа Франциск: България винаги е била мирен мост между Изтока и Запада

Бог да благослови България!

Министър-председателят Бойко Борисов чакаше главата на Светия престол на червения килим. Той го придружи до залата в летището, където двамата говориха пред медиите около 3 минути.

Папа Франциск: Ние се молим за мир!

След приветствието на Борисов папа Франциск благодари за поканата. Премиерът от своя страна посочи, че целият български народ е щастлив и тръпне, че папата е в България.

"Харесвам папата - от разговорите си с него научавам много неща", каза Борисов след срещата с Францик.
По думите му посещението на папата е признание за външната политика на България.

Посещението на папата е признание за външната ни политика, според Борисов

Посещението на папата е признание за външната ни политика, според Борисов

Харесвам папата, коментира Борисов видимо развълнуван

След това папата беше тържествено посрещнат от президента Румен Радев пред "Дондуков" 2. Там бяха и други държавни ръководители.

Радев и папата влязоха в президентството, в Гербова зала, където президентът подари на Франциск ръчно изработено Разпятие Христово от орехово дърво.

На площад "Атанас Буров" първо реч даде Радев

Днес с най-топли чувства ви посреща един открит и добросърдечен народ, народът на една от най-старите християнски държави, заяви Радев.

Радев призова да изграждаме мостове, а не стени.

Радев: С най-топли чувства ви посреща един открит и добросърдечен народ

Радев: С най-топли чувства ви посреща един открит и добросърдечен народ

Да изграждаме мостове, а не стени!

Речта си към всички българи папа Франциск започна с: "Христос Воскресе!"

Той заяви, че България винаги е отваряла вратите си и се е отнасяла като мост между Изтока и Запада.

Папа Франциск: Бог да благослови България! Да я пази мирна, гостоприемна, просперираща и щастлива.

След това папата се срещна и с патриарх Неофит в сградата на Светия Синод.
Срещата между двамата засега е най-продължителната.

Патриархът прие топло и сърдечно папа Франциск, а главата на Римокатолическата църква от своя страна увери, че ще носи в сърцето си спомена за "тази братска среща".

След това папата отиде пеш до катедралата "Св. Александър Невски", където се помоли насаме пред престола на Св. Св. Кирил и Методий.

С дълбока почит към светците папа Франциск приведе глава и закри с ръце очите си.

Папа Франциск се помоли насаме пред престола на Светите братя Кирил и Методий

Папа Франциск се помоли насаме пред престола на Светите братя Кирил и Методий

Негово Светейшество приведе глава и закри с ръце очите си в "Св. Ал. Невски"

На площада пред храм-паметника папата прочете и молитвата "Царица небесна" (Regina Coeli).

В 16.30 часа, 15 минути по-рано,  на площад "Княз Александър I Батенберг" започна Света литургия, която продължи около час и половина.

Програмата на папата ще продължи утре.

В понеделник Франциск ще посети бежанския център "Враждебна", след което в град Раковски ще проведе света литургия с първо причастие на 250 деца в църквата "Пресвето сърце Исусово". Първото причастие е паметен ден за децата католици, а този път те ще бъдат със самия папа. На площада пред църквата ще има около 2000 души.

С част от католическата общност Светият отец ще се срещне в църквата "Св. Архангел Михаил" в Раковски.

Посещението на папа Франциск у нас ще завърши със събитието за мир на пл. "Независимост" в София. Тогава Светият отец ще отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители на различни вероизповедания. Шест деца - техни представители, ще държат запалени факли, символ на мира. На сцената на събитието ще има маслиново дърво и рози, символ на България.

Папа Франциск ще бъде изпратен от премиера Борисов на 7 май сутринта.

преди 4 години в 20:32 ч.

Епископ Герасим: Всички желание на папа Франциск бяха изпълнени от БПЦ

Изпълнихме всички желания на папа Франциск относно организацията и протокола. В това увери главният секретар на Светия Синод епископ Герасим, цитиран от NOVA. 

Той обясни и защо Франциск е помолил да остане сам в храма "Св. Александър Невски", където се помоли пред иконата на Св. Св. Кирил и Методий.

преди 4 години в 19:56 ч.

Папата призова да не се страхуваме да бъдем живи свидетели на Евангелието: Преизпълнени с любовта на Христа, бъдете живи свидетели на Евангелието във всеки ъгъл на този град, не се страхувайте да бъдете светците, от които тази земя толкова се нуждае.
Проповедта на папа Франциск в София.  

преди 4 години в 19:11 ч.

Около 12 000 души са присъствали на празничната Света литургия

Без инциденти премина празничната Света литургия в центъра на София, съобщават от пресцентъра на МВР. Около 12 000 души са присъствали на празничната Света литургия на площад "Княз Александър I".

преди 4 години в 18:57 ч.

„Бог обича! На бреговете  на езерото на Галилея, където Бог вика Петър, той го призовава да остави занаята на рибаря, но въпреки веста за неговото възкресяване Петър се връща към предишния живот. Така става с всички следовници на Бога. Сякаш те се връщат назад. Петър отново взима мрежите в ръцете си, отново поема тежестта на страданието, на разочарованието, дори и предаването е нещо много трудно в сърцето на следовниците. Болката е белязала техните сърца. Господ знае колко е силно изкушението за нас да се върнем към това, с което сме се занимавали преди. По същия начин мрежите на Петър са пример за нашата носталгия към миналото.“ Това е част от проповедта на папа Франциск по време на Светата литургия, която той отслужва на площад Александър Първи Батенберг.

преди 4 години в 18:44 ч.

преди 4 години в 18:03 ч.

Стотици се събраха на площад " Княз Александър I" в очакване на папа Франциск да пристигне с папамобила. Той тръгна от площад "Александър Невски" и бавно под съпровода на Католическия църковен храм премина по булевард "Цар Освободител". Папа Франциск поздрави монахини и малки деца, като положи ръка на главите им. След това папата се оттегли, за да облече расото си за Светата литургия. Представители на Католическата църква на Ватикана и България пристъпиха на сцената със свещи и разпятието в ръце.

Заедно на площада се събраха православни християни и католици с флага на Ватикана и българския трикольор. Сред тях са майки с малки деца, хора с увреждания и възрастни хора. Специално за аполистическото пътуване на папата в София пристигнаха и вярващи от останалите градове на страната. Поканени на събитието бяха представители на дипломатическия корпус, както и от всички вероизповедания в страната.

Последно обновление в 18:07 ч. на 05.05

преди 4 години в 17:45 ч.

преди 4 години в 17:45 ч.

Снимка 421678

Източник: popeinbulgaria.gov.bg

Снимка 421677

Източник: popeinbulgaria.gov.bg

Снимка 421673

Източник: popeinbulgaria.gov.bg

Снимка 421666

Източник: БГНЕС

Снимка 421662

Източник: popeinbulgaria.gov.bg

Снимка 421655

Източник: popeinbulgaria.gov.bg

Снимка 421657

Източник: popeinbulgaria.gov.bg

Снимка 421656

Източник: popeinbulgaria.gov.bg

Снимка 421653

Източник: popeinbulgaria.gov.bg

Снимка 421654

Източник: popeinbulgaria.gov.bg

преди 4 години в 17:37 ч.

Вече са премахнати всички заграждения от първите места, които папата посети. В момента се почиства теренът на площад "Александър Невски".

Въпреки това обаче все още има засилено полицейско присъствие.

преди 4 години в 17:32 ч.

преди 4 години в 17:18 ч.

Папата премина със своя папамобил по улиците на София

Последно обновление в 17:18 ч. на 05.05

преди 4 години в 17:14 ч.

Още едно младо момиче припадна. То беше изнесено от площада на ръце от близките си и един охранител. Придружаваше ги представител на БЧК. Момичето бе откарано до линейка, където му бе оказана спешна помощ.

преди 4 години в 17:05 ч.

За любовта

Проповедта на папата на Светата литургия беше за любовта.

преди 4 години в 16:59 ч.

Хелена Христова от Стара Загора живее от 50 години в България

Хелена Христова от Стара Загора живее от 50 години в България. По националност е полякиня и изповядва католицизъм. Сълзите в очите ѝ свидетелстваха за изключителното вълнение, с което очаква да зърне главата на Римокатолическата църква. Нейният съпруг е православен християнин, но по думите ѝ е възмутен от православната религия, защото в наши дни повече се издига в култ материалното и църквата не организира учения, с които да насочи хората.

На въпрос дали посланието на папата за мир на Земята ще достигне до всички, тя направи препратка към Великден, който между католици и православни се празнува отделно. В нашата католическа църква макар да има литургия по западен обряд, има и по източен, но Великден сме празнували с православните, щом сме в дадена държава.

Последно обновление в 17:02 ч. на 05.05

преди 4 години в 16:58 ч.

Специално за визитата на папа Франциск от Русе е дошъл Васко Големанов

Специално за визитата на папа Франциск от Русе е дошъл Васко Големанов. Пристигнал е по обяд и няма търпение да се потопи във вълнуващата атмосфера на площада.

Интересно и вълнуващо е особено за хората, които искрено вярват, каза той за news.bg. Този папа специално е обединител и хората му вярват, изрази мнение той. Големанов ще посети и град Раковски, където утре папата ще даде първо причастие на 224 деца.

преди 4 години в 16:51 ч.

Младо момиче припадна отляво на сцената на площад „Княз Александър I” по време на Светата литургия. Веднага му бе оказана медицинска помощ, като първо служители на реда реагираха.

преди 4 години в 16:49 ч.

Елена Панайотова много се вълнува да срещне на живо папата.

"Това е първият път, когато виждам толкова известен човек и много се вълнувам." Елена вече е участвала в Неделната молитва и почти я знае наизуст, но днес за първи път ще я прочете заедно с папа Франциск. Други деца пък описаха вълнението от това да видят Папата с една дума - любов.

преди 4 години в 16:47 ч.

На живо

Последно обновление в 16:57 ч. на 05.05

преди 4 години в 16:37 ч.

Светата литургия започна с 15 минути по-рано

Изповядвам пред Всемогъщия Бог и пред вас, братя и сестри, че много съгреших с мисли, думи, дела и опущения. Моя вина, моя вина, моя преголяма вина.

Така започна Неделната литургия на площад “Александър Първи”, водена от папа Франциск. Светата литургия започна с 15 минути по-рано.

Това е традиционната Света литургия, която се отслужва в неделя и се счита, че с нея се приемат Тялото и Кръвта Христови.

Литургията ще продължи до 19 часа.

Последно обновление в 16:40 ч. на 05.05

преди 4 години в 16:35 ч.

преди 4 години в 16:30 ч.

На срещата на папата с патриарх Неофит присъства и Симеон Сакскобургготски

На срещата на папата с патриарх Неофит присъства и Симеон Сакскобургготски, бивш премиер на България и наследник на царското семейство.

Снимка 421651

Източник: БГНЕС

Последно обновление в 16:47 ч. на 05.05

преди 4 години в 16:29 ч.

„Да благодарим с любов” е част от псалм, който Българския католически хор изпълни.

преди 4 години в 16:15 ч.

Въодушевлението на площад "Александър Първи" е голямо

Въодушевлението на площад "Александър Първи" е голямо. Папа Франциск поздрави монахини и вярващи католици. Ръкува се с деца и положи ръката си на главите им за благословия.

преди 4 години в 16:09 ч.

В момента папа Франциск преминава с папамобила по булевард "Цар Освободител" под съпровода на Католическия църковен хор.

Последно обновление в 16:45 ч. на 05.05

преди 4 години в 16:07 ч.

преди 4 години в 15:55 ч.

Папата в "Туитър" за Св. Кирил

Папа Франциск използва “Туитър”, където излезе с хаштаг за визитата си у нас. Той описа посещението си с думи на Св. Кирил.

„Както казва Св. Кирил: "С радост аз тръгвам за християнската вяра, но колкото и да съм изморен и физически изпитан, ще отида с радост".

преди 4 години в 15:23 ч.

Към момента няма сериозни инциденти около посещението на папа Франциск

58-годишен мъж е бил задържан от полицията в София заради носене на забранени предмети, съобщават от МВР, предаде БНР.

Мъжът е отведен за справка в Столично районно полицейско управление.

От МВР съобщават, че към момента няма сериозни инциденти около посещението на папа Франциск в столицата и още веднъж напомнят, че в центъра на града има ограничения заради проявите, свързани с посещението на Франциск.

преди 4 години в 15:22 ч.

Какво ще хапва папата у нас?

Прясна паста със спанак и млечен ликьор са включени в специалното меню, което очаква папа Франциск в България. Това е подготвила 88-годишната сестра от ордена на Францисканките Луиджа от Раковски. През годините тя е готвила на четирима папи, съобщава Нова телевизия.

преди 4 години в 15:04 ч.

Стотици католици от България видяха папа Франциск в София

Стотици католици от Никополска епархия бяха сред присъстващите миряни, дошли, за да видят папа Франциск на посещението си в България.

В Плевенска енория се намира и едно от светилищата у нас - светилището на „Дева Мария от Фатима“, пише БНР.

„Много млади хора има в нашата група“, каза пред общественото радио отец Венцислав Николов, който служи в светилището „Дева Мария от Фатима“ в Плевен.

„Надяваме се наистина ние като църква, макар и малка, да устоим  на такова предизвикателство на едно такова гостуване, да покажем наистина, че сме католици, вярващи и така преди всичко духовно да преживеем тази среща“, добави той.

Снимка 421627

Източник: popeinbulgaria.gov.bg

преди 4 години в 15:00 ч.

Подаръкът на президента за папа Франциск

Държавният глава Румен Радев подари на папа Франциск ръчно изработено Разпятие Христово от орехово дърво. 

Ето и снимка на дара на президента.

Снимка 421641

Източник: Президентство на Р. България

преди 4 години в 14:42 ч.

Вечната роза и киселото мляко, които Борисов подари на папа Франциск

Както вече стана ясно премиерът Борисов дари на папа Франциск омофлор, икона на Светите братя Кирил и Методий, българска роза и кисело мляко. 

Ето и снимка на някои от даровете на Борисов към Негово Светейшество.

Снимка 421638

Източник: БГНЕС

Снимка 421640

Източник: EPA/БГНЕС

Последно обновление в 14:57 ч. на 05.05

преди 4 години в 14:39 ч.

Снимки от посрещането на папа Франциск в България

Българчета в носии поднесоха на папа Франциск цветя и венци, секунди след стъпването му на българска земя.

Снимка 421637

Източник: БГНЕС

Премиерът Борисов поздрави и целуна ръка на Негово Светейшество след това.

Снимка 421635

Източник: БГНЕС

преди 4 години в 14:32 ч.

Сватба под еуфорията на папската визита

В деня на историческото посещение на папа Франциск в България младоженци си казаха заветното "Да" в храма "Света София" само час, след като папата прочете молитвата "Царица Небесна" на площад "Александър Невски".

Последно обновление в 14:34 ч. на 05.05

преди 4 години в 14:26 ч.

Над 100 милиона души по света гледаха молитвата „Царица Небесна“ на папа Франциск

На 100 милиона души по цял свят проследиха неделна проповед „Царица Небесна“ на папа Франциск, която днес се проведе в София, на площад „Свети Александър Невски“ пред храм-паметника, информира БНР.

България е кръстопът, на който се срещат и водят диалог различни вероизповедания, заяви папа Франциск преди молитвата.

Снимка 421634

Източник: popeinbulgaria.gov.bg

 

преди 4 години в 14:21 ч.

Снимки от молитвата "Царица Небесна"

Снимки от молитвата на папа Франциск "Царица Небесна" пред катедралата "Александър Невски".

Снимка 421625

Източник: popeinbulgaria.gov.bg

Снимка 421626

Източник: popeinbulgaria.gov.bg

преди 4 години в 14:00 ч.

Франциск към Неофит: Ще нося в сърцето си спомена за тази братска среща

След речта си на площад "Атанас Буров" пред президентството папа Франциск се срещна с Патриарх Неофит в Синодната палата.

"От името на Светия Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия приветстваме Вас и Вашите спътници с "Добре дошли". Добре дошли в земите, носителки на наследството на светите равноапостолни Кирил и Методий, на свети княз Борис-Михаил Покръстител, на свети Климент Охридски и на много други Божии светци и угодници, благодарение на чието просветителско дело през IX-ти и X-ти век християнството се разпространи в Европа и отвъд нейните предели", приветства папата патриарх Неофит.

От своя страна папата изрази огромна благодарност за оказаната му чест и българското гостоприемство. 

Папа Франциск: "Бих искал отново да благодаря за оказания ми прием и да Ви уверя, че ще нося в сърцето си спомена за тази братска среща. Христос Воскресе!"

Франциск към Неофит: Ще нося в сърцето си спомена за тази братска среща

Франциск към Неофит: Ще нося в сърцето си спомена за тази братска среща

Папа Франциск и патриарх Неофит се срещнаха в Светия Синод

преди 4 години в 13:40 ч.

Снимки от срещата на папа Франциск с патриарх Неофит

Снимка 421612

Източник: БГНЕС

Снимка 421610

Източник: БГНЕС

преди 4 години в 13:34 ч.

Папата прочете молитвата "Царица Небесна" пред миряни

Папа Франциск прочете молитвата "Царица Небесна" (Regina Coeli) пред събралите се хиляди християни на площада "Александър Невски" в столицата.

Той отново започна с "Христос Воскресе!"
Тези думи са твърдение и свидетелство за сърцето на нашата вяра. Христос е нашата надежда, той е жив и върви редом с теб, каза папата.

Главата на Римокатолическата църква сподели, че е имал радостта да поздрави и прегърне неговия брат патриарх Неофит.

Папа Франциск: Сега се обръщам към Майката Мария - Царица на небето и земята, за да продължат в България различните култури да уважават различията си.

Папа Франциск прочете молитвата "Царица Небесна" пред миряни
Обновена

Папа Франциск прочете молитвата "Царица Небесна" пред миряни

Царицата на небето да пази различните култури в България

преди 4 години в 13:09 ч.

Папата се помоли пред иконите в "Св. Ал. Невски"

Папа Франциск обиколи и се помоли пред иконите в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".

Папа Франциск се приближи към вярващи, които целунаха ръката му и се снимаха с него за спомен от историческата визита. 

След като изеле от храм-паметника, Франциск се спря за молитва и пред иконата Месемврийската Богородица (Богородица от Несебър).

преди 4 години в 12:39 ч.

Франциск се помоли насаме пред престола на Св. Св. Кирил и Методий

Негово Светейшество папа Франциск се помоли насаме в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".

Молитвата му беше пред престола на Св. Св. Кирил и Методий. 

Франциск се отправи към иконостаса пред олтара, посветен на Светите братя. Там той прекара около 5 минути в мълчалива молитва, докато папската свита и всички останали присъстващи останаха зад него.

Папа Франциск се помоли насаме пред престола на Светите братя Кирил и Методий

Папа Франциск се помоли насаме пред престола на Светите братя Кирил и Методий

Негово Светейшество приведе глава и закри с ръце очите си в "Св. Ал. Невски"

Снимка 421620

Източник: popeinbulgaria.gov.bg

Последно обновление в 13:44 ч. на 05.05

преди 4 години в 12:34 ч.

Папата прекоси центъра на София пеша

Папа Франциск прекоси центъра на София пеша.

След срещата си с президента Радев и речите на двамата, главата на Римокатолическата църква отидеш пеш до сградата на Светия Синод, където се срещна с патриарх Неофит.

След това папата се отправи към Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", съпровождан от митрополит Антоний.

преди 4 години в 12:31 ч.

Папа Франциск се срещна с Патриарх Неофит

Папа Франциск проведе среща с Патриарх Неофит. 

Срещата между двамата беше най-продължителна досега. 

Те се срещнаха в залата на Светия Синод и размениха дарове. 

преди 4 години в 11:52 ч.

Папа Франциск: Бог да благослови България!

Христос Воскресе!

Радвам се, че се намирам в България - земя с древни християнски корени, стимулираща естественото желание за среща и обмен, както в региона, така и в международната общност.

Така започна папа Франциск речта си към всички българи на площад "Атанас Буров" пред сградата на президентството.

Папа Франциск: Бог да благослови България, да я пази мирна, гостоприемна, просперираща и щастлива.

Той отправи поздрав към Негово Светейшество Патрхиар Неофит, Светия синод, епископите, свещениците, монасите, монахините, всички православни християни и католици, на вярващите мюсюлмани и евангелисти.

Според папата България винаги е отваряла вратите си и се е отнасяла като мост между Изтока и Запада.

Папа Франциск: България винаги е била мирен мост между Изтока и Запада

Папа Франциск: България винаги е била мирен мост между Изтока и Запада

Бог да благослови България!

Последно обновление в 12:02 ч. на 05.05

преди 4 години в 11:28 ч.

Радев: С най-топли чувства ви посреща един открит и добросърдечен народ

Днес с най-топли чувства ви посреща един открит и добросърдечен народ, народът на една от най-старите християнски държави.
С тези думи президентът Радев се обърна към папа Франциск в своята реч на площад "Атанас Буров" пред сградата на президентството.

Мирът е траен само когато съществуват хуманизма и толерантността. Българското общество не търпи расизъм и ксенофобия - само на метри съществуват католическа църква, джамия и синагога, православен храм, припомни президентът.

Радев призова да изграждаме мостове, а не стени.

Радев: С най-топли чувства ви посреща един открит и добросърдечен народ

Радев: С най-топли чувства ви посреща един открит и добросърдечен народ

Да изграждаме мостове, а не стени!

Последно обновление в 11:39 ч. на 05.05

преди 4 години в 11:19 ч.

Тържественото посрещане на папата пред президентството

Кадри от тържественото посрещане на папа Франциск пред президентството.

Снимка 421571

Източник: БГНЕС

Снимка 421575

Източник: БГНЕС

Последно обновление в 11:23 ч. на 05.05

преди 4 години в 11:14 ч.

Засилено полицейско присъствие следва папата

На площад "Атанас Буров" пред сградата на президентството се наблюдава засилено полицейско присъствие, както предупредиха от Министерството на вътрешните работи преди визитата на папа Франциск у нас.

Разположени са и медицински екипи на Българския червен кръст (БЧК).

преди 4 години в 11:12 ч.

Какво подари Радев на папа Франциск?

Държавният глава Румен Радев поднесе в Гербова зала подаръци на папа Франциск.

Един от даровете към главата на Римокатолическата църква беше ръчно изработено Разпятие Христово от орехово дърво.

Последно обновление в 11:15 ч. на 05.05

преди 4 години в 11:09 ч.

Папа Франциск: Каква е разликата между терористите и протокола?

Срещата на премиера Борисов с папа Франциск продължи не повече от 15-20 минути.

Като коментар за времетраенето на срещата, Борисов се позова на реплика на папата - за разликата между терористите и протокола:

- "С терористи може да се преговаря, с протокола не може."

преди 4 години в 11:07 ч.

Борисов: Визитата на Франциск в признание за външната ни политика

Харесвам папата от разговорите си с него научавам много неща. Така премиерът Борисов, видимо развълнуван, коментира пред журналисти срещата си с папа Франциск минути след официалното посрещане на летище „София“.

Неговите молитви са всеизвестни и изключително важни, както каза Борисов, който постави акцент върху посланията на папата за мир, в частност мир на Балканите и региона.

По думите на премиера значещо и значимо е посещението на папа Франциск и в Северна Македония, като с това се отдава и дължимото на България и това, което тя е направила по време на председателството на ЕС за интеграцията на съседката ни и Западните Балкани като цяло към Европа.

Посещението на папата е признание за външната ни политика, според Борисов

Посещението на папата е признание за външната ни политика, според Борисов

Харесвам папата, коментира Борисов видимо развълнуван

На въпрос дали възприема визитата на папата като оценка на водената от България външна политика, премиерът Борисов заяви, че България стои добре по принцип на международната сцена, но действително посещението на ръководителя на Римокатолическата църква е един вид признание.

По думите на Бойко Борисов в разговора папа Франциск го е поощрил и за това, което правителството прави с магистралите и мостовете.

Снимка 421636

Източник: БГНЕС

Последно обновление в 14:50 ч. на 05.05

преди 4 години в 10:55 ч.

Папа Франциск при президента Радев

Папа Франциск беше тържествено посрещнат от президента Румен Радев и гвардейска част пред сградата на президентската институция на "Дондуков"2.

Церемонията започна с отдаване на почит на знамената на България и Ватикана и изпълнение на химните на двете държави.

След това държавният глава и Папа Франциск се оттеглиха на среща на четири очи в Гербова зала.

Президентът Радев посрещна тържествено папа Франциск
Обновена

Президентът Радев посрещна тържествено папа Франциск

Двамата влязоха в "Дондуков" 2

Последно обновление в 11:07 ч. на 05.05

преди 4 години в 10:39 ч.

Първите думи на папа Франциск в България

Добър ден на всички! Много благодаря, че ни съпроводихте дотук. Пътуването ще бъде кратко – само три дни, но пък ще бъде богато. Организаторите са се погрижили програмата да е натоварена.

Това са първите думи на папа Франциск, изречени на борда на самолета, вече кацнал на българска земя, съобщи Нова.

преди 4 години в 10:33 ч.

Борисов подари на папата икона на Светите братя Кирил и Методий и кисело мляко

Премиерът Борисов дари на главата на Светия престол омофлор, икона на Светите братя Кирил и Методий и българска роза (вечната роза).

Допълнително папата получи и кисело мляко.

Папа Франциск сърдечно благодари на премиера и се възклика: "Вие познавате моята история?"
Той отново разказа, че първият път, в който е чул за България, е било от баба му, когато тя му е дала българско кисело мляко.

Папата върна жеста, подарявайки медали от понтификацията му - златни и бронзови, както и такъв на Светия Отец заедно заедно с образа на Майка Тереза.

Последно обновление в 10:35 ч. на 05.05

преди 4 години в 10:25 ч.

Папата с послание за мир за всички народи по света

Той иска да види, да срещне, да поздрави българите в България." Това заяви за визитата на папа Франциск у нас Апостолическият екзарх епископ Христо Пройков, цитиран от БНР.

По думите му папата иска да даде на българите своя благослов, а от името на всички тях да отправи послание за мир и благоденствие не само на нашия народ, а на всички народи по света.