Христос Воскресе!

Радвам се, че се намирам в България - земя с древни християнски корени, стимулираща естественото желание за среща и обмен, както в региона, така и в международната общност.

Така започна папа Франциск речта си към всички българи на площад "Атанас Буров" пред сградата на президентството.

Папа Франциск на българска земя
на живо

Папа Франциск на българска земя

Папа Франциск идва с послание на мир

Сърдечен поздрав папата отправи към властите и институциите.

Своя поздрав той отправи и към Негово Светейшество Патрхиар Неофит, Светия синод, епископите, свещениците, монасите, монахините, всички православни християни и католици, на вярващите мюсюлмани и евангелисти.

България винаги е отваряла вратите си и се е отнасяла като мост между Изтока и Запада, каза още папа Франциск.

Папа Франциск: Бог да благослови България, да я пази мирна, гостоприемна, просперираща и щастлива.

Папата изтъкна, че вече 50 години официална българска делегация посещава Ватикана по повод празника на Св. Св. Кирил и Методий.

Нека бъдат благословени Св. Св. Кирил и Методий, които се превърнаха от хилядолетия в пример за нас и си остават вдъхновител на плодотворен диалог, хармония и на братска среща между църквите, държавите и народите, призова Папата.

Радев: С най-топли чувства ви посреща един открит и добросърдечен народ

Радев: С най-топли чувства ви посреща един открит и добросърдечен народ

Да изграждаме мостове, а не стени!

Речта си Папата започна с благодарствени думи и не пропусна да отбележи мястото, на което се намира - площада, носещ името на политика Атанас Буров, който не е могъл да понесе и е пострадал жестокостта на един режим. Два пъти в словото си папа Франциск напомни за тоталитарното минало на България и два пъти обърна внимание на средищната позиция на станата ни в диалога, но и в противопоставянето между Запада, от една страна, и Русия и Турция, от друга.

30 години след края на тоталитарния режим, който ограничаваше свободата и инициативите, България е изправена пред последствията на емиграцията на повече от 2 милиона нейни граждани.

Като нова зимаи ледена завеса папа Франциск определи демографската криза в страната, която е следствие на липсата на доверие в бъдещето.

Спадът в раждаемостта, съчетан с интензивен миграционен поток доведе до изоставяне и обезлюдяване на много села и градове, а в същото време са налице и бежански вълни от хора, търсещи спасение от войната, изтъкна главата на Римокатолическата църква. Или от бедност, стремящи се да достигнат до най-богатите райони на Европейския континент, продължи той.

Според Папа Франциск старанията и усилията на управляващите не са достатъчни и трябва да се положат всички усилия за създаване на благоприятни условия за младите хора и тяхното семейно бъдеще и възможности за достоен живот.

Папата акцентира на усилията на Папа Йоан XXIII, "Българският папа", за насърчаване на братското сътрудничество между всички християни.

Президентът Радев посрещна тържествено папа Франциск
Обновена

Президентът Радев посрещна тържествено папа Франциск

Двамата влязоха в "Дондуков" 2