Изпълнихме всички желания на папа Франциск относно организацията и протокола. В това увери главният секретар на Светия Синод епископ Герасим, цитиран от NOVA. 

Той обясни и защо Франциск е помолил да остане сам в храма "Св. Александър Невски", където се помоли пред иконата на Св. Св. Кирил и Методий.

Снимка 421697

Източник: БГНЕС

Това беше негова молба и негово желание. Още в първото писмо, което получихме с официалното потвърждение, че папата ще пристигне у нас, той помоли в тишина, спокойно да се помоли пред олтара на Светите братя Кирил и Методий. Смятам, че изпълнихме всички желания, които имаше папа Франциск относно нашата организация и протокол, разказа той.

Православното и католическо паство в България няма какво да делим, убеден е Герасим. Наистина общуването в такова ниво - молитвено, между нашите две църкви е прекъснато много отдавна, още пред 1054 г., призна обаче той.

Припомняме, че Главата на Римокатолическата църква е на посещение у нас. Той пристигна днес и визитата му ще продължи до 7 май. 

Светият отец дойде у нас със свита от 35 души - най-висши представители на Светия престол.

Папа Франциск на българска земя
на живо

Папа Франциск на българска земя

Папа Франциск идва с послание на мир

Той се срещна с президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и патриарх Неофит

Речта си към всички българи папа Франциск започна с: "Христос Воскресе!"

Той заяви, че България винаги е отваряла вратите си и се е отнасяла като мост между Изтока и Запада.

Програмата на папата ще продължи утре.

В понеделник Франциск ще посети бежанския център "Враждебна", след което в град Раковски ще проведе света литургия с първо причастие на 250 деца в църквата "Пресвето сърце Исусово". Първото причастие е паметен ден за децата католици, а този път те ще бъдат със самия папа. На площада пред църквата ще има около 2000 души.

С част от католическата общност Светият отец ще се срещне в църквата "Св. Архангел Михаил" в Раковски.

Папата призова да не се страхуваме да бъдем живи свидетели на Евангелието

Папата призова да не се страхуваме да бъдем живи свидетели на Евангелието

Проповедта на папа Франциск

Посещението на папа Франциск у нас ще завърши със събитието за мир на пл. "Независимост" в София. Тогава Светият отец ще отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители на различни вероизповедания. Шест деца - техни представители, ще държат запалени факли, символ на мира. На сцената на събитието ще има маслиново дърво и рози, символ на България.

Папа Франциск ще бъде изпратен от премиера Борисов на 7 май сутринта.