Папа Франциск и патриарх Неофит се срещнаха в Синодната палата. На срещата присъстваха още кардинали и епископи от Ватикана, придружаващи го във визитата му.

Прави впечатление, че на срещата в Светия синод, въпреки че бе обявена като среща между духовниците, присъства и Симеон Сакскобургготски, бивш премиер на България и наследник на царското семейство.

"От името на Светия Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия приветстваме Вас и Вашите спътници с "Добре дошли". Добре дошли в земите, носителки на наследството на светите равноапостолни Кирил и Методий, на свети княз Борис-Михаил Покръстител, на свети Климент Охридски и на много други Божии светци и угодници, благодарение на чието просветителско дело през IX-ти и X-ти век християнството се разпространи в Европа и отвъд нейните предели", каза в обръщението си към папата патриарх Неофит.

Папа Франциск на българска земя
на живо

Папа Франциск на българска земя

Папа Франциск идва с послание на мир

Той изтъкна още, че "глава и кормчия на кораба на Едната, Света, Вселенска и Апостолска църква е сам Господ Иисус Христос и в днешните бурни времена наш безусловен дълг е да пазим Неговия кораб от каквито и да е пробойни, за да се спасят повече човешки души".

Патриарх Неофит: "Стараем се да опазваме Църквата, която е "без петно, или порок, или нещо подобно" (Еф. 5:27) и полагаме всички усилия да не допускаме компромиси с вярата. Радваме се всеки път, когато научаваме, че и други духовни водачи споделят сходни на нашите убеждения."

От своя страна папа Франциск сподели в обръщението си: "В радостта на възкръсналия Господ отправям към Вас пасхалния поздрав в тази неделя, която в Християнския изток е наричана "Томина неделя". Съзерцаваме апостола, който слага ръка в ребрата на Господ и след като е докоснал раните Му, изповядва: "Господ мой и Бог мой!" (Йоан. 20:28). Раните, които в хода на историята се отвориха сред нас, християните, са болезнени разкъсвания, нанесени на Тялото Христово, което е Църквата. И днес докосваме с ръка техните последствия. Но може би, ако сложим заедно ръка в тези рани и изповядаме, че Иисус възкръсна, и Го обявим за наш Господ и наш Бог, ако, признавайки нашите несъвършенства, се потопим в Неговите рани от любов, можем да намерим отново радостта от прошката и да предвкусим деня, в който с Божията помощ ще можем да отслужваме на един и същ олтар пасхалната тайна."

Папа Франциск прочете молитвата "Царица Небесна" пред миряни
Обновена

Папа Франциск прочете молитвата "Царица Небесна" пред миряни

Царицата на небето да пази различните култури в България

Папа Франциск: "Бих искал отново да благодаря за оказания ми прием и да Ви уверя, че ще нося в сърцето си спомена за тази братска среща. Христос Воскресе!", завърши словото си папата.

Срещата завърши с благопожелания и вдъхновение от Пасхалната радост, написаха в прессъобщение от сайта, посветен специално на визитата на патата в България.

След приема в Светия Синод папа Франциск посети Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и се поклони пред Северния олтар на Храм-паметника, носещ името на Светите братя Кирил и Методий.

Папа Франциск се помоли насаме пред престола на Светите братя Кирил и Методий

Папа Франциск се помоли насаме пред престола на Светите братя Кирил и Методий

Негово Светейшество приведе глава и закри с ръце очите си в "Св. Ал. Невски"