В България през 2018 година 41% от хората, получили бежански и хуманитарен статут, са деца. Това показват данни от доклада Global Trends на Агенцията на ООН за бежанците и официалната статистика на Държавната агенция за бежанците към Министерски съвет.

Децата трябва да бъдат защитени, особено когато бягат от война и конфликти.

Според данните само 33% от децата, търсещи закрила в България, са получили такива.

Общите данни сочат, че 52% от бежанците по света са деца.

Към 2018-2019 година статистиката показва, че 62% от децата бежанци в България са записани на училище. През учебната 2016/2017 година процентът на тези деца е бил едва 8%, а за следвашата учебната 2017/2018 г. - 56%.

Образованието е основно човешко право.

През април 2017 Министерство на образованието прие наредба, с което улесни достъпът на деца бежанци до образование в страната. От този момент делът на децата бежанци, записани в училище, значително се е увеличил, показват данните на Държавната агенция за бежанците.

Папа Франциск: Пътят на бежанците е кръст

Папа Франциск: Пътят на бежанците е кръст

Папата посети бежанския център във "Враждебна"

Данните показват, че България приема нищожен брой от бежанските молби за убежище у нас.
По данни на Евростат от миналата година България е приела само 0.5% от молбите за закрила в ЕС. Страната ни е приела 2 536 молби през 2018, докато в ЕС са подадени 503 900.

Всяка държава в ЕС има задължението да даде възможност на хората, пристигащи на границата, да потърсят закрила.

Спрямо данните по света има над 25.4 милиона бежанци. През 2018 година в България едва 731 души са получили бежански и хуманитарен статут.

Според проучване на Агенцията на ООН за бежанците, проведено през 2018 г., сред сирийски бежанци, настанени в съседни държави (Египет, Ирак, Ливан, Йордания) 93% от тях биха се върнали в Сирия след приключване на военните конфликти. Бежанците биха се върнали у дома, ако можеха, посочват от Агенцията на ООН за бежанците.

Припомняме, по-рано днес папа Франциск посети бежанския център в столичния квартал "Враждебна".

Да подадеш ръка на бежанците не означава да отвориш границите си

Да подадеш ръка на бежанците не означава да отвориш границите си

Коментар на Захариева за призива на папата да се помага на бежанците