Канонът не може да е над гражданите и техните желания. Това заяви началникът на кабинета на премиера Борисов и главен координатор на посещението на папа Франциск в България пред БНТ.

Бъчварова като представител на светската власт, по чиято покана папа Франциск пристигна в България, си позволи да коментира дистанцирането на БПЦ от визитата на главата на католическата църква у нас.

"Отсъствието на БПЦ беше видимо от най-важното събитие. Надявам се това отношение да бъде преосмислено, защото канонът не може да бъде над гражданите и над техните желания", заяви бившият вътрешен министър в кабинета "Борисов-2" и настоящ началник на третото правителство "Борисов".

Папа Франциск: България винаги е била мирен мост между Изтока и Запада

Папа Франциск: България винаги е била мирен мост между Изтока и Запада

Бог да благослови България!

Според Румяна Бъчварова папата е показал нов път на развитие на БПЦ за по-голяма близост с хората, за по-голяма актуалност.
"В лицето на папата видяхме един човек като нас, който се вълнува от съвременните проблеми, който знае какво искаме, от какво имаме нужда. Такава очаквам да бъде и БПЦ и в поредицата уроци, които получихме с тази визита, да се надявам, че ще бъде и този урок", каза началникът на кабинета на премиера Борисов.

Припомняме, по Конституция (чл.13, ал.3) традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.

Папа Франциск от Скопие: Северна Македония свързва Изтока и Запада

Папа Франциск от Скопие: Северна Македония свързва Изтока и Запада

"С древни църкви, християнско присъствие от апостолски времена, Северна Македония отразява цялата дълбочина и богатство на нейната хилядолетна култура"

Посещението в бежанския център е привлякло внимание към нуждата от съпричастност и човечност към хора, които страдат, по думите на Бъчварова.

Припомяняме, в качеството си на вътрешен министър на 5 май 2016 г. тя подписа с турския вътрешен министър Ефкан Ала Протокол за прилагане на Споразумението между ЕС и Турция за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица.
По-късно самата Бъчварова призна в парламента, че Турция мълчи относно реадмисията за мигранти.

Папа Франциск: Пътят на бежанците е кръст

Папа Франциск: Пътят на бежанците е кръст

Папата посети бежанския център във "Враждебна"

За подготовката на посещението на държавния глава на Ватикана главният координатор на посещението на папата обясни, че папа Франциск оценява същността, а не формата, декора.

Подготовката на посещението е продължила половин година, а решението е взето шест месеца по-рано. Въпреки, че католиците в България са под 1%, политическото значение на България е било оценено, когато се е вземало решение той да посети страната, каза Бъчварова.

По думите й папа Франциск е успял да провокира мисленето ни по въпроси, които забравяме като да умеем да мечтаем, да не страдаме заради злобата на другите, да не се чувстваме сами и тъжни.

Отношенията между БПЦ и католическата църква са балансирани

Отношенията между БПЦ и католическата църква са балансирани

Според дякон Иван Иванов те са в рамките на дипломатическия диалог