Страната ни е поискала да връща на Турция незаконно навлезли мигранти, както ще може да прави Гърция. Това обяви пред български журналисти в Брюксел вицепремиерът и МВР шеф Румяна Бъчварова, цитирана от кореспондента на БТА.

Бъчварова участва в заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешен ред.

„Отчитаме последните развития като добър знак в посока постигането на единна и солидарна Европа“, е подчертала Бъчварова в началото на съвета, съобщават от пресцентъра на МВР.

На заседанието в белгийската столица вътрешните министри обсъждат напредъка по мерките, които произтекоха от Европейския съвет с участието на Турция, какво и какво е развитието по вече прилаганите решения за миграционните процеси и борбата с тероризма.

Румяна Бъчварова е категорична, че като част от споразумението с Турция трябва да бъдат засилени усилията по ограничаване на трафикантските мрежи на турска територия. Тя цитира данни на Европол, според които близо 90 % от идващите към Европа мигранти са асистирани от организирани мрежи.

Румяна Бъчварова отчита напредъка на Гърция относно миграционната криза. Пред колегите си тя е подчертала необходимостта съседката ни да бъде подкрепена не само хуманитарно, но и в организационен и логистичен план. Бъчварова отбелязва възможността да се отворят алтернативни маршрути на мигрантските потоци, включително и през България. Тя е категорична, че сме предприели необходимите мерки и имаме готовност да реагираме, ако това се наложи. В същото време Бъчварова настоява, ако маршрутите бъдат пренасочени, страната ни да получи от ЕС съизмерима по обем и характер подкрепа, каквато се предоставя на Гърция.

Пред журналистите МВР шефката коментира и въвеждането на чип в българските лични карти, като подчерта, че това е въпрос на време.

Тя е категорична, че рано или късно личните карти с чип ще се случат и у нас. Това нямало как да се избегне, като по мнението на Румяна Бъчварова е по-добре да се случи рано, отколкото късно.

МВР шефката обясни, че оглавяваното от нея ведомство е внесло законопроект, който е одобрен от Министерския съвет и е минал обществено обсъждане. Било направено всичко, за да се гарантира, че е общоприет. Бъчварова отбеляза, че в рамките на пълномощията на парламента да има своя позиция и да направи нещо друго. Тя посочи, че ще изчакат да видят как ще се гласува новото предложение

Припомняме, че на заседание снощи вътрешната парламентарна комисия прие предложение за отпадане на текстове от законопроекта за електронната идентификация. С тях се даваше възможност в българските лични карти да бъде поставен чип. Предложението направи шефът на комисията Цветан Цветанов.