ЕС и Турция са постигнали споразумение по общите принципи на плана за справяне с мигрантската криза по време на Срещата на върха в Брюксел, но са отложили последното решение, съобщава Би Би Си.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обясни, че нелегалните мигранти, които пристигат в Гърция, ще бъдат връщани в Турция. За всеки върнат мигрант, Турция иска ЕС да приема сирийски бежанец на базата на „един за един”, предлагат по-голямо финансиране и напредък в интеграцията към ЕС.

Разговорите ще продължат преди срещата на ЕС, която е планирана за 17-18 март.

И ние искаме пари за опазването на границата, обяви Борисов

И ние искаме пари за опазването на границата, обяви Борисов

Демонстрирали сме как се пази шенгенската граница

След като Турция постави на масата новите предложения преди срещата на върха в понеделник, не беше ясно дали някакво споразумение е възможно.

Въпреки това, Доналд Туск обяви, че лидерите са отбелязали внезапен напредък и той е обнадежден за постигането на сделка следващата седмица.  

Балканският маршрут, по който много бежанци попадаха в страните от Европа, спира своето съществуване, заяви още Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

Срещата продължи дълго, защото лидерите вземаха и други решения. Това разкри след края на форума ЕС – Турция Доналд Туск.

Дните на нередовна миграция в Европа са приключили, посочи Туск.

В свое становище европейските лидери обявяват, че има широка подкрепа за сделка, която включва:

-връщане на всички нови нелегални мигранти, преминаващи от Турция към гръцките острови със средства, покрити от ЕС

-заселването на един сириец от Турция в ЕС за всеки сириец, приет отново в Турция от Гърция

-ускоряване на плановете за възможност за безвизово пътуване на турци в Европа, с оглед премахването на изискванията за визи от юни 2016 г.

-ускоряване на изплащането на 3 млрд. евро, обещани през октомври и решение за допълнително финансиране, което да помогне на Турция да се справи с кризата. Турция иска от ЕС помощта да бъде увеличена на 6 млрд. евро.

-подготовка за решение за отваряне на нови глави в разговорите за членството на Турция в ЕС

На брифинг след срещата турският премиер Ахмет Давутоглу потвърди, че Анкара ще приема обратно нередовните мигранти, заловени в турски води.

Той подчерта, че е постигната договорка за премахването на визи за турците и за отварянето на нови глави от преговорите на Анкара за членство в ЕС.

Турските граждани ще пътуват без визи до Европейския съюз след края на юни съгласно сделката, която се обсъжда между Турция и ЕС за пресичане на мигрантските потоци. Това съобщи турският премиер Ахмет Давутоглу след срещата си с европейските лидери в Брюксел.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви на пресконференцията след срещата на европейските лидери с турския премиер Ахмет Давутоглу, че единственият начин да се стигне в Европа ще бъде чрез легални канали, предаде Ройтерс. Юнкер съобщи, че ще се наложи на Турция да бъдат отпуснати още 3 милиарда евро.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че предвидените от ЕС 3 милиарда евро за Турция за справяне с мигрантите може да бъдат увеличени при необходимост, ако мигрантската криза се проточи.

Германският канцлер Ангела Меркел смята, че предложенията може да са голяма стъпка напред, ако се реализират. Те подчерта, че е нужно нелегалната миграция да се превърне в легална миграция.

Британският премиер Дейвид Камерън пък отбеляза, че европейските лидери имат „основата за напредъка”, което може да означава, че всички мигранти, пристигащи в Гърция, могат да бъдат връщани в Турция.

Въпреки това преди срещата на върха, той подчерта, че Великобритания няма да участва в някаква схема за разселване на мигранти. Камерън подчерта, че позицията им е абсолютно твърда относно това.

Лидерите от ЕС не забравиха и Гърция и посочиха, че стоят зад Атина в нейните усилия да се справи с хилядите блокирани мигранти. Общността обяви, че ще направи всичко възможно, за да й помогне да се справи със ситуацията. Това се казва в приетата след извънредната среща на високо равнище обща декларация. 

Атина ще получи €700 млн. за справяне с бежанците.