Страната ни е поискала и за нас да бъдат отпуснати пари, тъй като полагаме огромни грижи и демонстрираме как се пази шенгенската граница. Това обяви пред български журналисти след срещата на върха в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Той сподели, че колегите му са отчели, че България е еталон в тази област.

Турция постигна всичко в Брюксел, ЕС обяви края на нелегалната миграция
Обновена

Турция постигна всичко в Брюксел, ЕС обяви края на нелегалната миграция

Дните на нередовна миграция в Европа са приключили, посочи Туск

Борисов определи преговорите като много тежки, които са продължили часове наред – до 1.30-2.00 часа през нощта. В крайна сметка е намерен компромис между европейските държави и Турция. Недоволните били много, но нищо по-добро не можело да се направи към момента, коментира Бойко Борисов.

Той обобщи, че на Турция до 2018 г. ще бъдат отпуснати допълнителни 3 млрд. евро. Така на Турция общо ще бъдат дадени 6 млрд. евро.

700 млн. евро били одобрени за фонда за подпомагане, който е заработил миналата седмица.

Борисов коментира, че формулата 1+1 е положителен сигнал, който ще бъде изпратен към тези, които правят огромен бизнес с мигранти. Става въпрос за това, че за всеки сириец, който бъде върнат от Гърция в Турция, ще се взима един директно от Турция за ЕС. Целта е по този начин да няма плуване по море с лодки, да няма трафиканти, които да взимат парите на тези хора и да се убие мръсният бизнес, обясни Бойко Борисов.

Относно релокацията няма промяна – остават 160 000, както е договорено досега.

Във връзка с ускоряването на издаването на визи имало много спорове. Борисов посочи, че нашата позиция по тази тема е била, че либерализация на визовия режим с Турция може да има. Това се е приело. В друг аспект Турция да бъде приета за една от сигурните държави, от Гърция най-вече. Това също се е приело. Утре ще има среща в Измир и турският и гръцкият премиер това ще го изчистят, посочи премиерът.

Борисов определя като изключителна важна реадмисията – между България и Гърция, между България и Турция, както и между Гърция и Турция.

Близо 3-4 часа текли консултациите относно отварянето на глави за членството на Турция в ЕС. Приел се компромисен текст, че ще се започне да се работи по отварянето на главите. Текстовете били преработвани много пъти - 5-6 пъти.

Към момента се изпраща един добър сигнал към обществото и лош към контрабандистите и трафиканти на хора, категоричен е Борисов.