Отношенията между Българската православна църква (БПЦ) и католичексата църква са достатъчно балансирани и в рамките на съответния дипломатически диалог. Такава позиция изрази преподавателят от Софийския университет "Свети Климент Охридски" доц. дякон Иван Иванов пред Нова телевизия.

Припомняме, в началото на март месец от Светия синод заявиха, че е възможно папата да влезе в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", но е неприемливо каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование, както и поставянето на богослужебни одежди.

Причината - Светите Канони не допускат молитвено общение между католици и православни. Това е причината и патриаршеският хор да не участва при разглеждането на патриаршеската катедрала от делегацията на Ватикана.

Папа Франциск в България и Македония от 5 до 7 май и в Румъния от 31 май до 2 юни

Папа Франциск в България и Македония от 5 до 7 май и в Румъния от 31 май до 2 юни

Ще посети България и Македония до 5 до 7 май

Дякон Иванов отчита, че голяма част от православните народи и църкви отделят голямо вниамние на своята функция в поместното и локално значение и по някакъв начин неглижират и недостатъчно участват в международния контекст на разбирането и общуването между християните.

По думите му посещението на папа Франциск е във връзка с отношението към другите религии, с което се отправя един поглед към проблемите на човечеството. Според него папата чупи всички стереотипи, които са свързани с догматически и канонически изисквания и може да се смята за папата на народа.

"Християните трябва да се замислят затова какво се случва в Сирия и в държавите, които страдат и умират жертви от гледна точка на една религиона нетолерантност", призова той.

Дякон Иван Иванов има благословението на християнската и католическата църква да превежда на папата.

Папа Франциск може да разгледа "Св. Ал. Невски", но не и да се моли с православни отци

Папа Франциск може да разгледа "Св. Ал. Невски", но не и да се моли с православни отци

Не се благославя на клирици на БПЦ-БП да участват във всички останали събития